Іноземці, які воюють у ЗСУ, почали отримувати українські військові квитки

 

Перші учасники АТО з іноземним громадянством почали отримувати українські військові квитки. Таким чином, де-факто почав діяти закон, що дозволяє іноземцям служити в українській армії, повідомив у своєму “Фейсбуці” координатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України Дмитро Тимчук.

“Що ж, нарешті, після довгої епопеї, наш закон про право іноземців служити у збройних формуваннях України почав діяти. Командир Грузинського національного легіону Мамука Мамулашвілі (за паспортом Ушангі) став одним із перших іноземців – учасників АТО, хто отримав український військовий квиток”, – написав Тимчук.

Водночас він зазначив, що “це ще далеко не повна перемога”.

“Просто вражає критичний рівень ідіотів і саботажників у наших держструктурах. З реалізації закону фіксуємо купу проблем за лінією Державної міграційної служби, є великі питання до командування ОК “Схід” тощо.
Даю слово, що ми дотиснемо бюрократичне бороло – і військове, й цивільне – для того, щоб вони виконували ЗАКОН УКРАЇНИ”, – наголосив нардеп.

Тимчук також закликав усіх іноземних громадян, які хочуть служити в Україні й постають перед проблемами в реалізації закону, повідомляти про всі такі ситуації особисто йому на депутатську пошту [email protected].

“Будемо розбиратися в кожному випадку. Я цю тему почав, я її й доведу до переможного кінця”, – запевнив координатор “Інформаційного спротиву”.

Закон 716-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства”, ухвалений Верховною Радою 6 жовтня 2015-го, набув чинності 12 листопада 2015 року.

Згідно з цим нормативним актом, іноземці та особи без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, носять військову форму одягу, їм довічно встановлюються військові звання.

Водночас законом визначається таке поняття, як найманство: найманцем є особа, яка спеціально завербована на місці або закордоном для того, щоб брати участь у збройному конфлікті; фактично бере безпосередню участь у військових діях, але при цьому керується бажанням отримати особисту вигоду; не є ні громадянином сторони, що перебуває у конфлікті, ні особою, яка постійно на законних підставах проживає на території, яка контролюється стороною, що перебуває у конфлікті; не входить до особового складу збройних сил держави, на території якої здійснюються такі дії.

Читайте також:
“Я – патріот України”. Розповідь ізраїльського воїна, який тренує бригаду легкої піхоти НГУ

Рада спростила прийом до громадянства України іноземців, які служать в ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна