Армія перейшла в наступ на сепаратистський регіон: Азербайджан і його Нагірний Карабах

 

У зв’язку із загостренням ситуації безпеки в районі Нагірного Карабаху, Міністерство закордонних справ України рекомендує громадянам України до стабілізації ситуації утримуватися від поїздок в Нагірно-Карабахський регіон Азербайджанської Республіки і прилеглих до нього територій. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Громадянам України, які перебувають на згаданих територіях, настійно рекомендується їх покинути.

У разі потрапляння в надзвичайні ситуації громадянам України слід невідкладно звертатися до дипломатичних представництв України в Азербайджані +99 450 2557518 або Вірменії +37 477 10 03 41 або дзвонити на “гарячу лінію” МЗС України +38 044 238 16 57 цілодобово.

Поновлення боїв 2 квітня і суперечливі відомості про їх наслідки

Бойові дії на значній частині адміністративної межі між Азербайджаном та самопроголошеною Нагірно-Карабахською республікою, яку підтримує Вірменія, відновилися 2 квітня. Азербайджанські підрозділи перейшли в наступ і зайняли частину окупованої вірменами території.
При цьому дані про втрати з обох боків кардинально різняться.

Увечері міноборони Азербайджану повідомило про загибель 12 своїх військових і підтвердило втрату вертольота Мі-24, про що раніше повідомляла вірменська сторона, надавши відповідне відео.

При цьому в повідомленні МО АР вказується на серйозні успіхи армії: в ході боїв знищено шість вірменських танків, 15 артилерійських установок і понад сто солдатів. При цьому вдалося зайняти кілька командних висот, пише NEWSru.com.

Детально повідомлення міноборони транслює сайт азербайджанської правозахисної організації Haqqin. У ньому перераховані села, які вдалося зайняти військовим, а також напрямки ударів.
За даними Баку, в ході боїв втрачено один танк і бойовий вертоліт Мі-24.

Натомість вірменське агентство Tert з посиланням на дані міноборони Вірменії стверджує, що Баку занизив свої втрати: за цими повідомленнями, в ході боїв знищені три азербайджанські танки, два військові вертольоти і ще два безпілотники.

Крім того, міноборони Вірменії виступило з очікуваним спростуванням з приводу своїх втрат, про які оголосили в Баку.
“Повідомлення про те, що азербайджанські ЗС захопили на території Нагірного Карабаху різні населені пункти, знищили сотню вірменських військовослужбовців, кілька десятків одиниць військової техніки, є дезінформацією і не мають нічого спільного з дійсністю”, – заявив прес-секретар міністра оборони Вірменії Арцрун Ованнісян на сторінці в у “Фейсбуці”.

У Єревані і в Нагірному Карабасі про свої втрати не повідомляють. При цьому прес-секретар єреванського медцентру “Еребуні” Шушан Унанян заявила, що поранених військовослужбовців доставили з Карабаху в Єреван. Вона не змогла назвати кількість поранених і їхній стан.

На сайті “МЗС НКР” повідомляється, що обстріли азербайджанської сторони призвели до жертв серед мирного населення.
Також у Нагірно-Карабахській республіці заявили про “успішні оборонні бої армії оборони НКР” та загибель аж 200 військовослужбовців армії Азербайджану в ході боїв 2 квітня.

Згідно з повідомленням, на напрямку Талишева знищено азербайджанський загін спеціального призначення у складі 30 осіб, на напрямку Мардакерта – два танки і два дрони, на північному напрямку – один гелікоптер.

“Найбільші зіткнення відбуваються на південному напрямку. Противник застосовує бронетехніку, артилерійські засоби, установки “Град”, вибирає в якості мішені не тільки оборонні позиції, а й населені пункти в глибокому тилу. На даному напрямку сили ППО Нагірного Карабаху знищили один вертоліт і два танки”, – заявили в “оборонному відомстві” невизнаної республіки.

Мінська група ОБСЄ закликає сторони конфлікту припинити вогонь

Співголови Мінської групи ОБСЄ Джеймс Ворлік (США), П’єр Андре (Франція) та Ігор Попов (Росія) висловили занепокоєння з приводу широкомасштабного порушення режиму припинення вогню в зоні карабаського конфлікту. Про це повідомляє “Радіо Свобода“.

“Ми рішуче засуджуємо застосування сили і шкодуємо в зв’язку з безглуздою загибеллю людей, в тому числі серед мирного населення”, – йдеться в заяві Мінської групи.

Співголови Мінської групи закликають сторони протистояння припинити вогонь і вжити всіх необхідних заходів для стабілізації ситуації. Вони також відзначають, що мирному переговорному вирішенню конфлікту немає альтернативи і що війна не є варіантом вирішення конфлікту.

Мінська група ОБСЄ була створена в 1992 році для заохочення мирного переговорного процесу між Азербайджаном, Вірменією і Нагірним Карабахом.

Історія конфлікту

Нагірно-Карабахська Республіка – провірменське сепаратистське утворення, невизнана держава, проголошена 2 вересня 1991 року на спільній сесії Нагірно-Карабаської обласної та Шаумянівської районної рад народних депутатів Азербайджанської РСР.

10 грудня 1991 року відбувся референдум про статус НКР, на якому 99,89% учасників висловилися за незалежність. Референдум був бойкотований азербайджанською меншістю. 6 січня 1992 року “Верховна рада НКР” прийняла декларацію “Про державну незалежність Нагірно-Карабаської Республіки”.

Проголошенню незалежності передував майже чотирирічний вірмено-азербайджанський конфлікт, що призвів до численних жертв та біженців з обох сторін, викликаних застосуванням масового насильства й етнічних чисток.
Причиною конфлікту став той факт, що вірменське населення Нагірно-Карабахської автономної області (НКАО), що входила до складу Азербайджанської РСР, у процесі розпаду СРСР не бажало залишатися в складі Азербайджану.
Карабахська війна тривала з 1987 до травня 1994 року.

nagorno-karabakh_occupation_map

Територія, фактично контрольована НКР на цей час, лежить у південно-західній частині основної території Азербайджану та примикає до державного кордону між Азербайджаном і Вірменією.
Під контролем “армії оборони Нагірного Карабаху” перебуває переважна більшість території колишньої НКАО. Також вірменськими військами окуповано, повністю або частково, сім прилеглих районів Азербайджану включно з “Лачинським коридором”, що з’єднує анклав НКАО і Вірменію.

Під контролем Національної армії Азербайджану перебуває частини територій Мартакертського, Мартунінського та Шаумянівського районів НКР.
Нагірно-Карабахська Республіка у свою чергу вважає ці території “окупованими”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна