Суд не знайшов порушень НАБУ відносно Бурана й арештував його до літа

 

Солом’янський райсуд Києва обрав запобіжний захід для одеського судді-“стрільця” Олексія Бурана у вигляді двох місяців тримання під вартою.

“Солом’янський районний суд м. Києва задовольнив клопотання детективів Національного антикорупційного бюро України, погоджене Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи застави для судді О. Бурана”, – повідомила прес-служба НАБУ.
Суд взяв до уваги надані НАБУ матеріали та попередню поведінку підозрюваного і прийняв рішення про арешт, щоб запобігти втечі судді чи іншим його спробам перешкодити розслідуванню, зазначено на сайті Бюро.
“Людям, які з нетерпінням очікують провалів НАБУ, повідомляю, що Солом’янський суд не знайшов жодних процесуальних порушень протягом досудового розслідування по Бурану. Маючи можливість застосувати силу та примус, працівники НАБУ діяли виключно в рамках закону”, – наголосив директор Бюро Артем Ситник.

Читайте також:
У мережу виклали відео виступу й затримання судді-стрільця.
“Опоблок” став на його захист

Нагадаємо, 29 березня відбувся обшук у маєтку судді Малиновського райсуду Одеси Олексія Бурана, якого підозрюють в отриманні хабара в розмірі 500 тис. грн. Буран закрився в будинку на другому поверсі й не реагував на попередження про те, що працює Національне антикорупційне бюро. При спробі детективів НАБУ потрапити в приміщення суддя здійснив постріли по одному з детективів із травматичного пістолета та втік через вікно другого поверху.
За повідомленням НАБУ, Бурана не можна було затримати через суддівську недоторканність. Суддя спробував порізати собі вени й був госпіталізований до лікарні, перебуваючи під наглядом НАБУ.
Судді було повідомлено про підозру. Також був затриманий посередник, через якого Буран отримував хабар.
За даним фактом детективами НАБУ ведеться досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (“прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, предметом якого була неправомірна вигода в особливо великому розмірі, або вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище” – карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна).

30 березня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направив до Верховного Суду і Верховної Ради подання про зняття недоторканності з судді Олексія Бурана та надання дозволу на обрання запобіжного заходу у вигляді утримання його під вартою. Верховний Суд і профільний комітет ВР підтримали подання антикорупційного прокурора.
31 березня згоду на затримання та арешт Бурана надала Верховна Рада України. За ці постанови проголосували, відповідно, 255 і 247 депутатів. Суддя-“стрілець” був затриманий до обрання запобіжного заходу.
Відтак він залишатиметься в СІЗО принаймні до початку літа.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна