Порошенко у Вашингтоні поговорив із Байденом та Керрі про Савченко, Мінськ і кредитний мільярд після формування уряду

 

Президент України Петро Порошенко, який перебуває з робочим візитом у США, провів зустріч із віце-президентом Сполучених Штатів Джозефом Байденом за участі державного секретаря США Джона Керрі.

Як інформує президентська прес-служба, співрозмовники обговорили розвиток ситуації на Донбасі в контексті російської агресії. Держсекретар Керрі проінформував про особливості останніх переговорів у Москві.

Порошенко і Байден обговорили можливість введення міжнародної безпекової місії на Донбас, а також наголосили на необхідності звільнення Надії Савченко та негайного допуску лікарів до неї.

Окрім того, співрозмовники погодилися, що для імплементації політичної частини мінських домовленостей необхідно, аби Росія виконувала безпекові умови.
А також із тим, що санкції проти Росії має бути продовжено до повного виконання Москвою мінських домовленостей. Обговорили й шляхи більшого долучення США до мінського процесу.

Джозеф Байден запевнив у незмінності позиції Сполучених Штатів щодо невизнання окупації Криму.

Віце-президент США також повідомив про рішення Вашингтона виділити додатково 335 млн. доларів на реформування безпекового сектору України, зокрема Збройних сил України, Національної гвардії і Державної прикордонної служби.

Окрему увагу було приділено внутрішньополітичній ситуації в Україні. Як повідомляє прес-служба Порошенка, Байден “привітав зусилля президента України щодо подолання урядової кризи”.

“За словами Джозефа Байдена, формування нового уряду, зорієнтованого на реформи і співпрацю з МВФ, відкриває можливості для виділення третього траншу кредитних гарантій у розмірі 1 млрд. доларів США, а також допомоги інших міжнародних фінансових інституцій.

Порошенко, в свою чергу, запевнив, що боротьба з корупцією та створення ефективної антикорупційної системи є пріоритетними для української влади.

Також було повідомлено, що найближчим часом в Україну приїде держсекретар США Джон Керрі.

Читайте також:
Глава Держдепу США: Росія має вибрати між санкціями проти неї
й виконанням мінських угод

Окрім віце-президента та інших американських можновладців зокрема міністра торгівлі США, під час візиту до Вашингтона Порошенко мав зустріч також із міністром закордонних справ Австралії Джулією Бішоп.

Серед іншого, під час переговорів вони наголосили на важливості звільнення Надії Савченко та інших українців, яких незаконно утримують у російських тюрмах, а також притягненні до відповідальності винних у збитті російськими бойовиками рейсу МН17 “Малайзійських авіаліній”.

Під час цієї зустрічі було підписано угоду між Кабінетом міністрів України та урядом Австралії про співпрацю в галузі використання атомної енергії в мирних цілях.

У США президент України приїхав передусім для участі в саміті з ядерної безпеки та у форумі “Битва України за свободу триває”.

“Я маю честь бути президентом держави, яка зробила унікальний внесок у ядерну безпеку світу. Але що ми отримали у відповідь?” – заявив Порошенко під час виступу на саміті.

І нагадав про те, що Україна добровільно відмовилася від третього в світі ядерного потенціалу. При цьому було підписано Будапештський меморандум зі США, Великою Британією та Росією, які зобов’язалися поважати незалежність, суверенітет та чинні кордони України.
Як “дотрималася” цієї угоди Росія, показала окупація Криму й агресія на Донбасі.

“Ми, українці, маємо право закликати західних гарантів у рамках Меморандуму докласти усіх можливих зусиль для відновлення міжнародного правосуддя і порядку, щоби допомогти нам у нашій боротьбі за виживання і незалежне майбутнє”, – наголосив у цьому зв’язку глава Української держави, висловивши думку, що “у президента Обами є реальний шанс вирізнити свій президентський термін врегулюванням конфлікту на Донбасі”.

Читайте також:
Обама телефоном особисто закликав Путіна звільнити Надію Савченко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна