Голова СБУ: В Росії справді затримали нашого співробітника

 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив, що в Росії затримали співробітника СБУ. Про це він сказав у коментарі журналістам після лекції в Київському національному університеті ім. Т.Шевченка, повідомляє телеканал “112 Україна“.

При цьому голова СБУ запевнив, що цей співробітник давно не має допуску до державної таємниці: “Від травня 2014 року в нього було скасовано допуск до державної таємниці, і з кінця 2015 року він перебуває в розпорядженні СБУ”.

А виїзд затриманого співробітника на територію Росії був несанкціонованим.

“Він написав рапорт про виїзд, цей рапорт не було узгоджено, і він поїхав туди несанкціоновано”, – наголосив Грицак.

Він також додав, що цю людину мали звільнити найближчим часом.

Таким чином, СБУ спростувала попередньо поширену інформацію ФСБ РФ про затримання в Росії “чинного українського контррозвідника”.

Як повідомила 31 березня російська Федеральна служба безпеки, 26 березня на території РФ був затриманий “співробітник департаменту конттрозвідки центрального апарату Служби безпеки України, підполковник Юрій Іванченко”.

У ФСБ заявляють, що “Іванченко прибув до Росії під приводом відвідин родичів, незважаючи на те, що виїзд на територію Росії українські спецслужби своїм співробітникам забороняють”.

“Ще до прибуття до Росії ФСБ отримало попереджувальну інформацію про те, що СБУ і ЦРУ США підготували Іванченка для участі в операції з “підстави” на вербування ФСБ шляхом ініціативної пропозиції ним своїх послуг”, – заявили у ФСБ.

У російській спецслужбі також запевняють, що Іванченку надали можливість зв’язатися з українським посольством, якої  він вимагав, “не боячись бути викритим у державній зраді”.

“Оскільки дії іноземця не завдали шкоди безпеці РФ, він буде видворений в Україну із закриттям в’їзду на територію Росії”, – зазначається в повідомленні ФСБ.

Як припустив у коментарі телеканалу “112 Україна” колишній начальник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк, затримання співробітника українських спецслужб у Росії може бути “елементом провокаційної атаки”.

“Можу впевнено сказати, що це і є такий елемент, швидше за все, з використанням одного з радників, у минулому співробітника контррозвідки або Криму, або Донбасу, який перейшов на сторону ворога“, – зазначив Вовк.

“І взагалі, мені видається, що така конструкція цього направлення не зовсім вдала і несерйозна, адже  збираються видворити, але якщо піймали на замаху у шпіонажі, то повинні арештовувати. Слабенькі у росіян стали інформаційні війни, їх давно треба поставити на лопатки”, – наголосив екс-глава ГСУ Служби безпеки.

Він також назвав “несерйозною” конструкцію про ЦРУ, бо “якби ЦРУ хотіло когось заслати до РФ, то для чого використовувати співробітника контррозвідки, якщо є співробітники служби розвідки”.

Вовк також припустив, що ця провокація проти спецслужб України та США – “пробний камінь”, і надалі “слід очікувати ще подібних тем”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна