Діяльності НАБУ чинять опір комісія суддів та Генпрокуратура, – Ситник

 

Вісім із десяти суддів, щодо яких Національне антикорупційне бюро України передало до Вищої кваліфікаційної комісії суддів аналітичні матеріали про корупційні ризики, успішно пройшли переатестацію. Це може бути ознакою того, що почався супротив системи боротьбі з корупцією, переконаний директор НАБУ Артем Ситник.

“Представники системи консолідують зусилля, роблячи все, аби заблокувати чи хоча б ускладнити діяльність НАБУ”, – наголосив Ситник в інтерв’ю “Газеті по-українськи”.

За його словами, після затримання п’ятого судді відбувся витік інформації щодо трьох наступних матеріалів кримінальних проваджень.

“Підозрюю, що його організували самі ж судді. Бюро натиснуло – й почався супротив”, – зауважив директор НАБУ.

Нагадуємо, що 29 березня детективи НАБУ спільно з працівниками Національної поліції викрили суддю Малиновського районного суду Одеси Олексія Бурана на отриманні неправомірної вигоди у сумі 500 тис. гривень. Це – шостий суддя, викритий від початку роботи Бюро.
Буран у своєму будинку відкрив вогонь по детективах НАБУ з травматичного пістолета, утік через вікно, користуючись суддівською недоторканністю, спробував порізати собі вени й ліг до лікарні. Голова Ради суддів України Валентина Симоненко засудила методи і дії працівників НАБУ, що “призвели до спроби самогубства підозрюваного”, та заявила, що факт корупції одного судді не означає, що корумпована вся суддівська гілка влади.

Голова НАБУ Артем Ситник в інтерв’ю також заявив, що Генеральна прокуратура ігнорує його як директора НАБУ та відмовляється передавати в Бюро резонансні справи.

“Законом передбачено право керівника Національного антикорупційного бюро вимагати кримінальні провадження з інших органів. Перший запит до Генпрокуратури ми направили в січні. Вимагали справи, в яких працівників СБУ підозрюють у кришуванні бурштинового бізнесу. Ними займався прокурор Рівненської області. Мав передати справи нам. Але [він ці справи] направив у Генпрокуратуру”, – сказав Ситник.

“Чомусь Генеральна прокуратура ігнорує наші запити, погоджені антикорупційним прокурором. Пояснення надсилають не офіційно в Бюро, а через засоби масової інформації. Їхня позиція – директор не є працівником НАБУ. Це дивно, як на мене. Адже інші підрозділи – поліція, фіскальна служба, виконують усі рішення”, – заявив директор Бюро.

За словами Ситника, офіційних пояснень від керівництва Генпрокуратури він не отримував, із ними веде переговори антикорупційний прокурор Назар Холодницький, “але поки що безрезультатно”.

“Думка Генпрокуратури: “Антикорупційного бюро немає в Кримінально-процесуальному кодексі, тому ми це виконувати не будемо“. Учора антикорупційний прокурор нібито добився, щоб нам передали частину справ. Поки що цього не сталося”, – зазначив керівник НАБУ.

Ситник сказав, що Бюро сподівається знайти з Генпрокуратурою компроміс. “Але ми не будемо миритися з тим, що норму закону можна не виконувати. Це – опір системі”, – підкреслив Артем Ситник.

Читайте також:
НАБУ взялося за рюкзаки Авакова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна