Бутусов – напротивагу Міклошу: Прошу надати право голосу українській діаспорі в Америці та ЄС

 

Юрій Бутусов
редактор сайту “Цензор.НЕТ”

Прошу надати право голосу закордонним українцям, які емігрували з країни (FB)

У відповідь на законопроект Гройсмана про призначення міністром фінансів громадянина Словаччини Івана Міклоша прошу розглянути законопроект про надання права голосу всім українцям, а також їхнім нащадкам, котрі покинули Україну за останні 100 років і постійно проживають в цивілізованих демократичних країнах, курс на інтеграцію з якими проголосила Україна – Євросоюз, США, Канада.

Вважаєш себе закордонним українцем? Ок, тоді заявляли і голосуй. За різними оцінками, це приблизно 15 мільйонів голосів.

Упевнений, що нам треба не шукати іноземців, які замість нас проводитиvenm реформи. Треба обрати владу, яка відповідатиме баченню тих, хто був змушений од відчаю покинути Батьківщину і побудував долю в тих демократичних державах, з яких ми хочемо брати приклад і звідки намагаємося вербувати собі міністрів.

Право на голосування слід забезпечити за допомогою систем ідентифікації країни громадянства. Там це надійніше, ніж у нас, працює.
Треба забезпечити можливість голосувати по інтернету. Є електронний ключ – голосуй. У США електронна система голосування успішно працює, і в країнах Балтії теж.

Ну дивно ж: міністром може бути не громадянин – а чому тоді негромадянин не може бути виборцем? Та це просто необхідно зробити!

Це сприятиме набагато ширшому залученню українців у життя України. Це сприятиме ширшому та швидшому впровадженню західних політичних цінностей у нашу політику. А головне, ті люди, які емігрували через відсутність грошей, відсутність перспектив, але душею переживають за Україну, отримають абсолютно заслужено й законно право впливати на долю своєї Батьківщини.

Виходить, що через бездарну політики з України продовжують виїжджати сотні тисяч людей – їдуть ініціативні, працьовиті, професійні. І ми втрачаємо виборців, які можуть підтримувати реформи. Та частина суспільства, яка ідейно бореться за зміни в Україні, постійно втрачає. А та частина суспільства, яка нічим не цікавиться і яка байдужа до змін, пропорційно зберігається.

Підкупити гречкою зарубіжних українців неможливо – навпаки, з’явиться нарешті попит на підготовку програм і проектів розвитку, що їх вивчатимуть українці за кордоном, які стануть частиною електорату. І це буде той електорат, який підтримає реформаторські ініціативи, національні рухи.

Я був у Канаді недавно і побачив, що там патріотів України та професійних людей ну ніяк не менше, ніж у печерських кабінетах. Я хочу, щоб вони впливали на нашу владу і наше життя. Я їхній думці довіряю значно більше, ніж більшості наших чиновників.

Ми в Україні проголосували за партії, у лідерів яких – комплекс неповноцінності. Вони намагаються перекласти відповідальність за проведення реформ не на українців, а на якихось зарубіжних реформаторів. Ми тоді й генпрокурора, і президента, і весь уряд, і суддів сформуємо так, як це треба за європейськими та американськими стандартами.

Треба формувати владу зокрема й голосами тих, хто вже зробив європейський та американський вибір. І тоді нам не слід буде шукати собі пророків за кордоном – ті, хто знає, що таке західна, цивілізація допоможуть нам зробити вибір на користь такої влади, яка спиратиметься на власне суспільство. А не шукати якихось сторонніх іноземців, на яких хочуть зіпхнути відповідальність, знаючи, що в разі чого вони зможуть повернутися до себе додому.

Щоб зупинити маніпуляції верхівки, потрібно проводити реформи основи. І це абсолютно серйозно.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна