Гройсман придумав спеціальний закон, щоб узяти в уряд словака Міклоша без паспорта України

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував законопроект, який передбачає дозвіл іноземцю до 1 травня 2017 року очолити Міністерство фінансів України без набуття громадянства України терміном на один рік. Ідеться про спеціальний закон задля введення в Кабінет Міністрів громадянина Словаччини Івана Міклоша.

Відповідний документ зареєстровано 30 березня. На сайті ВР зазначено, що “проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо залучення до складу Уряду антикризових менеджерів у сфері фінансів” у даний час опрацьовується в Комітеті з питань правової політики та правосуддя.

“До 1 травня 2017 року на посаду міністра фінансів України може бути призначений іноземець з числа колишніх глав, членів урядів іноземних держав, який володіє державною мовою або розуміє її в обсязі, достатньому для виконання службових обов’язків. Стосовно такого кандидата на посаду міністра фінансів України спеціальна перевірка не проводиться”, – сказано в законопроекті.

У разі набуття громадянства України таким міністром протягом року з дня призначення він зможе продовжити працювати на цій посаді.
Водночас міністр може бути звільнений з посади у зв’язку із ненабуттям громадянства України протягом одного року з дня призначення.

Цим актом пропонується внести зміни до в перехідні та прикінцеві положення Закону України “Про Кабінет Міністрів України”, прикінцеві положення законів “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” та “Про запобігання корупції”, доповнення закону “Про державну таємницю”.

Як відомо, раніше Володимир Гройсман, який претендує на пост прем’єр-міністра, заявив, що хоче бачити у своєму уряді колишнього віце-прем’єра і главу мінфіну Словаччини Івана Міклоша. Той підтвердив свою згоду за умови збереження словацького громадянства.

Законодавство Словаччини не передбачає подвійного громадянства.
Така сама норма міститься і в Конституції України. Водночас український закон не передбачає вимоги інформувати про вихід з громадянства іншої держави для здобуття громадянства України. Тому міністри-іноземці в уряді Яценюка (американка Яресько та ін.), а також грузинські прокурори в Україні де-факто мають два громадянства – для них не були потрібні особливі законодавчі умови, як для Міклоша.

Читайте також:
“Ідея й пряник”. Як у Раді творять нову коаліцію без Тимошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна