У Сирії війська Асада за підтримки російської авіації відбили в ІДІЛ Пальміру

 

Війська сирійського уряду за підтримки сил Росії з повітря відбили у бойовиків терористичного угруповання “Ісламська держава” стародавнє місто Пальміра. Про це повідомляє BBC News з посиланням на  сирійські державні медіа і спостерігачів, пише “Європейська правда”.

Сирійська армія відвойовувала Пальміру впродовж кількох днів. У п’ятницю, 25 березня, повідомлялося, що підконтрольні президенту Асаду війська витіснили бойовиків ІДІЛ зі стародавньої пам’ятки – цитаделі Пальміри, яку терористи контролювали близько року.

Тепер представники військових запевняють, що сирійська армія отримала “повний контроль” над Пальмірою.

Водночас Сирійський центр моніторингу за правами людини зазначає, що на східних околицях міста ще тривають бої.

Стародавнє місто Пальміра, яке є одним із найбільших архітектурних комплексів у світі, внесене в перелік об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Бойовики “Ісламської держави” захопили Пальміру в травні 2015 року. При цьому ІДІЛ знищила археологічні пам’ятки – два храми Ваала, вік яких налічує 2 тисячі років, Тріумфальну арку ІІ ст. н.е., похоронні вежі.
Організація Об’єднаних Націй кваліфікувала це як військовий злочин.

Як зазначають оглядачі, взяття Пальміри можна вважати найбільшим здобутком президента Башара Асада, відтоді як Росія втрутилася у сирійський конфлікт на його стороні. Місто контролює маршрути на схід – углиб території, контрольованої бойовиками.

Нагадаємо, рівно місяць тому, 27 лютого 2016 року, офіційно набула чинності угода про припинення військових дій у Сирії на два тижні, досягнута за посередництва Росії й США.

Водночас умови перемир’я не поширюються на угруповання, визнані Радою Безпеки ООН терористичними, в тому числі на “Ісламську державу”.

Читайте також:
У Пентагоні підтвердили, що Росія вивела з Сирії більшість ударних літаків

Внаслідок авіаударів по місту Ракка в Сирії загинули десятки цивільних мешканців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна