БПП висуває в прем’єри Гройсмана. НФ згоден на посаду спікера

 

Фракція “Блок Петра Порошенка” запропонувала на посаду прем’єр-міністра кандидатуру нинішнього голови Верховної Ради Володимира Гройсмана.

“Висуваючи цього кандидата, лідер фракції БПП [Юрій Луценко] заявив, що вони розглядали варіант технократичного уряду, але не побачили під нього голосів.
Відповідно, вони запропонували варіанти партійного уряду, який від БПП міг би очолити Володимир Гройсман”, – повідомила журналістам заступник голови фракції “Народний фронт” Вікторія Сюмар після засідання керівників фракцій парламенту, на якому обговорювали можливе створення нової коаліції та можливі кандидатури на посаду прем’єра.

За її словами, “Народний фронт” пропозицію БПП прийняв і “висловлює вдячність партнерам, що вона нарешті була озвучена”.
При цьому в НФ “хочуть почути програму діяльності уряду або текст коаліційної угоди, що є принципово важливим”.

“Тепер потрібно забезпечити формування коаліції у конституційний спосіб та напрацювати відповідну коаліційну угоду в контексті програми нового кандидата у прем’єри та склад уряду”, – додав лідер фракції Максим Бурбак, якого цитує прес-служба НФ.

Нагадаємо, раніше “Народний фронт” наполягав на тому, що прем’єр-міністром має залишитися висунутий цією фракцією Арсеній Яценюк, або в іншому випадку фракція вийде з коаліції.

Тепер в НФ згодні отримати посаду голови ВР, яка звільниться в разі переходу Гройсмана на роботу в Кабмін. Очевидно, що кандидатом на спікера фракція висуне нинішнього першого заступника голови Верховної Ради Андрія Парубія, обраного за списком “Народного фронту”.

Натомість лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що його політична сила, яка вийшла з коаліції у вересні 2015 року, станом на зараз не хоче повертатися в більшість на запропонованих (чи, швидше, не запропонованих) їй умовах.

За його словами, Радикальна партія, зокрема, вимагає записати в коаліційній угоді відмову від особливого статусу для Донбасу, заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення і відмову від підвищення пенсійного віку.

“За останньою інформацією, наші славні фракції “Блоку Петра Порошенка” і “Народного фронту” хочуть робити коаліцію на двох… на двох у них 216 голосів. Конституція, стаття 83, передбачає, що коаліцію створюють фракції, більшість від конституційного складу. Отже, хочуть робити коаліцію на двох разом із “тушками”, – заявив Ляшко, назвавши такий варіант формування коаліції “шляхом до узурпації влади”.

“Так робив Янукович у квітні 2010 року, отримавши замовне рішення Конституційного суду про те, що “тушки” можуть формувати коаліцію разом з депутатськими фракціями”, – додав депутат.

Водночас Ляшко зазначив, що його фракція проголосує за того кандидата в прем’єри, який запропонує прийнятну для неї програму дій.

Заступник голови фракції ВО “Батьківщина” Сергій Соболєв, у свою чергу, заявив, що їхня фракція не претендує на жодні посади в уряді чи керівництві парламенту.

Але готова підтримати коаліцію в разі виконання таких умов:
– негайне ухвалення рішення про заборону продажу земель сільгосппризначення і пряма бюджетна та податкова підтримка аграрного сектору;
– розрив корупційної зв’язку між олігархами й урядом, створення коаліції і голосування за прем’єр-міністра;
– індексація на рівень інфляції заробітних плат і пенсій, зняття будь-яких податків на пенсії;
– пряма підтримка малого і середнього бізнесу.

Як писала Новинарня, “Батьківщина” вийшла з коаліції 17 лютого 2016 року.
Наступного дня, 18 лютого, про вихід із більшості оголосила “Самопоміч”.

І в цій фракції, на відміну від “Батьківщини” та “радикалів”, жодних умов для входження в коаліцію не висувають: “Самопоміч” заявила, що залишатиметься в опозиції.

У п’ятницю, 25 березня, о 14:00 фракція “Блоку Петра Порошенка” обіцяє презентувати програму кандидата в прем’єр-міністри Володимира Гройсмана.

А ввечері наступного понеділка, 28 березня, відбудеться зустріч потенційної коаліції з президентом Петром Порошенком.
Про це повідомив журналістам Сергій Соболєв.

“Я думаю, що після цієї зустрічі ми зможемо зрозуміти, наскільки далеко ми просунулися по варіанту, коли ми виходимо з цієї кризи політичної та економічної через переформатування коаліції, обрання нового прем’єр-міністра і створення уряду”, – заявив Соболєв.

Він також наголосив, що у президента вже кілька днів як є право розпустити Верховну Раду, адже з моменту розпаду коаліції минуло більше місяця.

Нагадаємо, офіційно коаліція “Європейська Україна” припинила існування 18 лютого, після виходу з неї фракції “Самопоміч”.

Це сталося після того, як 16 лютого Верховна Рада 247 голосами визнала роботу уряду незадовільною, але не підтримала постанову про недовіру Кабміну.
17 лютого у зв’язку з провальним голосуванням за відставку Кабміну заявила про вихід із парламентської коаліції фракція “Батьківщина”.

Читайте також:
Порошенко заявив, що не розпускатиме Раду, а коаліція
має визначитися з новим прем’єром

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна