Росія визнала Сенцова й Кольченка українцями, констатувавши свою брехню

 

Росія офіційно визнала політв’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка громадянами України. Про це йдеться в доповіді російського уповноваженого з прав людини за 2015 рік.

“В результаті вжитих за скаргами Сенцова й Кольченка дій уповноваженого [РФ з прав людини] була усунута правова невизначеність щодо їхньої громадянської приналежності та визнано їх українське громадянство”, – вказано в доповіді.

Слід зазначити, що 25 серпня 2015 року російський суд засудив кримчан Сенцова й Кольченка за сфабрикованими обвинуваченнями у скоєнні “терактів” в Криму (відповідно, до 20 та 10 років колонії) і залишив відбувати покарання в Росії на підставі того, що вони буцімто громадяни РФ. Вважалося, ніби українці Олег і Олександр автоматично набули російське громадянство після окупації Криму Росією.
Визнання українського громадянства Сенцова й Кольченка означає, що РФ утримує їх незаконно.

Нагадаємо, днями йшлося про те, що російські правозахисники вже два тижні не можуть з’ясувати місцезнаходження Олега Сенцова, який наприкінці лютого перебував на пересилці в Челябінську й дав інтерв’ю.
Після цього член громадської наглядової комісії Челябінської області РФ Тетяна Щур розповіла “Укрінформу“, що на її заклик знайти Сенцова відгукнувся якутський журналіст Михайло Романов, який повідомив, що Олега Сенцова привезли до Якутська 17 березня. Його утримують у СІЗО-1 за адресою: м. Якутськ, мікрорайон Марха, вул. Якова Петерса.

Читайте також:
Порошенко не вручив Сенцову Шевченківську премію,
бо сучасна Росія переплюнула СРСР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна