За продовження бойових дій до повного відновлення контролю над Донбасом виступає 30% українців, – опитування

 

Більшість громадян України вважають Росію державою-агресором і стороною конфлікту на сході України, а “ДНР” та “ЛНР” — терористичними організаціями, які не мають права представляти населення відповідних територій.
Про це свідчать результати соціологічного дослідження, оприлюднені 22 березня Центром Разумкова.

Щодо Росії такої думки притримуються 70,3% опитаних, щодо “ДНР” та “ЛНР” – 62,2%.

При цьому громадська думка щодо того, якими мають бути подальші дії з урегулювання конфлікту на Донбасі, є невизначеною.

Так, 29,9% опитаних вважають, що слід продовжувати АТО до відновлення контролю України над окупованими територіями. Рік тому, в березні 2015-го, цей показник становив 32,8%.

Більш помітно – з 30,6% до 22,6% знизилася частка тих, хто підтримує надання цим територіям особливого статусу в складі України.

Натомість зросла кількість тих, хто виступає за відокремлення цих територій від України – якщо торік цю позицію підтримували 17,9%, то тепер – 21,5% опитаних.

 

Ті громадяни, які виступають за відокремлення зайнятих сепаратистами територій, найчастіше мотивують це небажанням, щоб їх жителі впливали на політику України і отримували кошти з українського бюджету (74,9% серед тих, хто підтримує відокремлення).

Лише 17,8% виступають за відділення підконтрольних “ДНР” та “ЛНР” територій тому, що вважають, ніби мешканці цього регіону мають право на самовизначення.
Порівняно з листопадом 2015 року частка прихильників такої позиції зменшилася більш ніж на 10%.

На запитання, чи підтримують вони внесення в Конституцію України положення про те, що „особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом”, ствердну відповідь дали 21% респондентів.
Натомість 49,1% не підтримують внесення такого положення до Основного закону.

Експерти Центру Разумкова також зазначають, що порівняно з березнем 2015 року в українському суспільстві помітно змінилися оцінки поточних результатів мінських домовленостей.

Якщо рік тому позитивно їх оцінювали 34% опитаних, то в лютому 2016 року  — лише 15,4%, тоді як частка тих, хто їх оцінює негативно, зросла з 22,2% до 34,8%.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 24 лютого 2016 року. Було опитано 2021 респондента віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Читайте також:
Дві третини українців прагнуть розв’язання проблеми Донбасу мирними переговорами, – КМІС

Проведення нового Майдану підтримують лише 5% українців, – опитування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна