США передали Естонії “Джавелінів” стільки, щоб знищити російську танкову бригаду

 

Сполучені Штати передали збройним силам Естонії партію ракет для протитанкових систем FGM-148 Javelin, що надійшли нещодавно на озброєння в Естонії.
Про це повідомили в прес-службі головного штабу Сил оборони Естонської Республіки, передає “Інтерфакс“.

“Ідеться про важливе поповнення боєприпасами, яке дозволить Силам оборони знищити танкову частину противника величиною до бригади“, – сказав начальник озброєнь ЗС ЕР майор Рісто Пяртель.

Він зазначив, що ракети будуть розподілені по підрозділах, які мають на озброєнні системи Javelin.

Вартість поставки становить 33 млн. доларів. Її фінансують з коштів, виділених США на підтримку заходів стримування в Європі.

Закупівля систем Javelin здійснюється на підставі прийнятої в 2013 році програми розвитку державної оборони на 2013-2022 роки.

Естонія отримає ракети типу Javelin Block-1, які в порівнянні зі своїми попередниками мають більшу швидкість і вражаючу силу.

Javelin будуть поступово замінювати системи Milan, що нині знаходяться на озброєнні.

У комплексі Javelin реалізований принцип “вистрілив і забув”, що дозволяє оператору після пуску ракети йти в укриття або змінити позицію. Це підвищує виживаність оператора і комплексу в цілому.

У листопаді 2014 року Естонія уклала з США договір про покупку за 40 млн. євро 80 ​​установок Javelin, при необхідності вона може закупити ще 40 установок. Кількість закуплених протитанкових ракет до них не розкривається.

У Силах оборони Естонії готується 40 інструкторів для цього виду бойової техніки.

Нагадаємо, рік-півтора тому йшлося про бажану поставку американських систем FGM-148 Javelin Україні для боротьби з російськими танками на Донбасі. Однак летальна зброя західних союзників в Україну так і не надійшла.

Читайте також:
Новий бюджет США: витрати на оборону Європи від російської агресії зросли в 4 рази

Президент Естонії вважає застарілим обмеження
присутності військ НАТО біля кордонів з Росією

Америка передбачила виділення Україні летального озброєння на $50 млн. – експерт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна