Суд заборонив проведення ЛГБТ-акції у Львові. Активісти обіцяють провести все одно. ОНОВЛЕНО

 

Львівський окружний адміністративний суд заборонив проведення 19 березня на проспекті Свободи перед Оперним театром будь-яких акцій, у зв’язку з заходами безпеки, через подання заявок від різних організацій.
Таким чином, суд задовольнив поданий 18 березня позов Львівської міськради, повідомляє УНІАН.

“Ми отримали заявку про проведення акції (квесту в рамках “Фестивалю рівності”. – “Н”) на проспекті Свободи 19 березня. Одночасно ми отримали заявку від громадської організації “Сокіл” про проведення заходу в тому ж місці в той самий час та лист від Головного управління Національної поліції. Відповідно, ми підготували позов про заборону в цьому місці проведення будь-яких акцій”, – зазначила начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.

За її словами, в лютому громадська ЛГБТ-організація “Інсайт” звернулася з листом про проведення у Львові “Фестивалю рівності” – мирної публічної акції, спрямованої на привернення уваги громадськості до проблем, пов’язаних із будь-якими формами дискримінації.
А 17 березня міськрада отримала заявку від ГО “Сокіл” на проведення масового заходу “на підтримку здорового майбутнього української молоді – традиційних сімейних цінностей та культивування українських сімейних традицій”.

“Ні одне, ні інше погоджувати не потрібно, тому що в нас є Конституція України, яка каже про те, що свобода на вираження своїх переконань є непорушною, обмежується виключно судом виключно в тих випадках, коли це може нести загрозу безпеці. У даному випадку є дві організації, які не мають однакових статутних завдань, і лист, підписаний керівником Національної поліції, з клопотанням про звернення до суду”, -пояснила Пайонкевич.

Водночас голова ГО “Інсайт” Олена Шевченко на своїй сторінці у “Фейсбуці” запевнила, що “Фестиваль рівності” у Львові все одно відбудеться “19-20 березня, як і планувалося”.
“Ми не боїмося і знаємо, що робимо правильні речі”, – наголосила Шевченко.

Последние новости:1. Суд запретил проведение массовых мероприятий во Львове 19-20 марта.2. Фестиваль Равенства состои…

Опубліковано Olena Shevchenko 19 березень 2016 р.

Вона також повідомила, що поруч із готелем, у якому поселилися організатори фестивалю, зібралося “близько 300 ультраправих”.

“Нас заблокували в готелі. Поліція каже, що ці люди в масках просто зустрічають тут своїх друзів”, – написала активістка.

Згодом з’явилося повідомлення про замінування готелю “Дністер”, у якому перебували учасники заходу. На їхню думку, це було зроблено з метою “виманити” їх на вулицю, де на них чекали противники проведення “Фестивалю рівності”.
Користувачка “Фейсбуку” Ольга Муха розмістила відео з місця зібрання цих людей під заголовком “Епіцентр християнських цінностей біля Церкви Юра” (одним із аргументів, які наводили противники проведення у Львові “Фестивалю рівності”, був “захист християнських цінностей”.

Епіцентр християнських цінностей біля Церкви Юра. Прямий репортаж.АПД.: маю надію, Церква справедливо оцінить дії свої…

Опубліковано Ольгою Мухою 19 березень 2016 р.

Через кілька годин Олена Шевченко написала, що учасники “Фестивалю рівності” були змушені “евакуюватися” й поїхати зі Львова.

Напередодні, 18 березня, Шевченко повідомила, що її та гостей “Фестивалю рівності” відмовилися поселити у готелі “Львів”, хоча у них було бронювання конференц-зали та 14 номерів.

Свої дії працівники готелю пояснили розпорядженням міської ради. Також на адресу активістів лунали вислови “ви збоченці, псуєте імідж міста”.

Заанонсований на 19 березня пішохідний квест у рамках “Фестивалю рівності” – це пішохідний маршрут Львовом, де кожна локація має бути пов’язана з ЛГБТ.

Також програмою фестивалю передбачено покази фільмів, фотопроектів, перфоманси українських артистів, соціальний театр, TEDtalk, вечірку тощо.
Але як повідомив сайт Zaxid.net, арт-галереї та клуби почали відмовляти організаторам в оренді приміщення, аргументуючи це погрозами фізичної розправи від радикально налаштованих організацій.

“Наскільки мені стало відомо, львівські радикальні організації мали намір просто «накрити» тут учасників фестивалю і побити їх. Ми дуже дружні до представників сексменшин і нікого ніколи не дискримінували. У нашому клубі виступають найрізноманітніші гурти. Однак цього разу ми відмовили тільки з міркувань безпеки”, – пояснила, зокрема, арт-директорка клубу Undeground Ляна Мицько.

Раніше прес-служба Львівської міської організації ВО “Свобода” поширила заяву, в якій однозначно засуджує наміри організації Insight LGBTQ провести у Львові 19-20 березня «Фестиваль рівності» і вимагає від влади заборонити заходи фестивалю.

За словами Олени Шевченко, організаторам також надходили погрози від організацій “Бандерівець” та “Біла нація”.

“Через погрози ми написали листа до львівської мерії та скерували запит до поліції із проханням гарантувати учасникам фестивалю і квесту безпеку”, – розповіла Шевченко.
Вона також повідомила, що мера Львова Андрія Садового запрошували виступити на офіційному відкритті з вітальним словом, але відповіді від нього не отримали.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна