“Ювілейний” візит Путіна на “місце злочину” в Крим. МЗС України висловило протест

 

“Злочинця завжди тягне на місце злочину… Світ уже знав одного параноїка ХХ століття, і всі ми знаємо, чим це все закінчилося”, – так прокоментував приїзд президента РФ Володимира Путіна сьогодні, 18 березня, в окупований Крим голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, виступаючи в Карловому університету в Празі.

Міністерство закордонних справ України видало заяву, в якій висловило рішучий протест у зв’язку з черговим неузгодженим з Україною візитом до АР Крим Криму президента Росії та інших російських посадовців.

“Намагання відсвяткувати [другу] річницю російської агресії проти України та віроломного захоплення Автономної Республіки Крим виглядає цинічним на тлі серйозних економічних, соціальних та гуманітарних проблем на півострові. За два роки російсько-кремлівським окупантам вдалося повернути Крим у сталінські часи авторитаризму, безправ’я та репресій. Держава-агресор продовжує порушувати на окупованій території права людини, здійснює терор проти незгодних. На півострові фактично відсутні свобода слова, ЗМІ та віросповідань. Щоденно відбуваються систематичні утиски прав українців та кримськотатарського народу”, – йдеться в заяві МЗС.

“Вся відповідальність за ці та інші порушення покладається на Російську Федерацію як державу-окупанта відповідно до норм міжнародного права, на її посадових осіб, а також на незаконну окупаційну владу”, – йдеться в заяві Михайлівської площі.

“Уся світова спільнота цими днями, як і два роки тому, однозначно висловилася із засудженням безвідповідальних дій держави-окупанта. Україна та всі демократичні держави світу подвоять спільні зусилля для того, щоб мешканці українського півострова звільнилися від авторитарного окупаційного режиму, а Крим знову став вільним”, – резюмує МЗС.

Варто зазначити, що в ході сьогоднішнього показового візиту Володимир Путін звернувся до кримчан з приводу другої річниці анексії Криму, перебуваючи на острові Тузла в Керченській протоці, який Росія намагалася загарбати ще в 2003 році.

Путін записав привітання на тлі будівельних конструкцій Керченського мосту й назвав анексію Криму “історичною справедливістю”, якої чекали мільйони людей і яка відбулася “завдяки вільному волевиявленню не референдумі два роки тому”.

Під час нинішнього протиправного візиту до окупованого Криму Путін з гелікоптера ознайомився з ходом робіт на 19-кілометровому мостовому переході, який має з’єднати Росію та півострів до 2018 року й стати найдовшим в РФ. Також він провів нараду з питань соціально-економічного розвитку Криму й Севастополя, повідомляє 1tv.ru.

Тим часом верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики Федеріка Могеріні закликала всі країни ООН приєднатися до санкцій, запроваджених ЄС проти Росії через анексію Криму.

У заяві Могеріні наголошується, що Євросоюз підтримує суверенітет і територіальну цілісність України і не визнає анексію Криму й Севастополя Росією.

У свою чергу постійний представник США у Раді безпеки ООН Саманта Пауер під час виступу на зустрічі ООН до другої річниці анексії українського півострова заявила: “Час, що минає, не змінює факту, що Крим був, є, має бути і залишатиметься частиною суверенної України”.

Пауер наголосила, що “окупаційна влада чинить серйозні порушення прав етнічних та релігійних меншин”. “Це не лише кримські татари, які є мішенню у Криму, йдеться про широке коло критиків дій Росії”, – цитує дипломата прес-служба представництва США в ООН у “Твіттері”.

Читайте також:
Другі роковини референдуму. “В кримському суспільстві панує страх”

До других роковин референдуму в Криму відкрили пам’ятник окупанту, який ґвалтує кота

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна