Москаль: проросійські депутати Європарламенту готують “русинську” провокацію на Закарпатті

 

Росія готує чергову “русинську” провокацію на Закарпатті. Про це повідомив голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль на своєму сайті.

“У кінці березня або на початку квітня на Закарпатті з подачі Росії планується таке собі  виїзне засідання проросійських депутатів Європарламенту від Угорщини, Франції, Німеччини й, можливо, інших країн (загальною чисельністю близько 5 осіб)”, – написав Москаль.

Привід такого зібрання, за його словами, – “дослідження  питання «забезпечення прав русинів» із подальшою доповіддю, яка матиме яскраво виражений тенденційний характер, і винесення її на розгляд  Європарламенту”.

“11 лютого цього року в місті Комарно (Словаччина) керівництво Всесвітньої ради підкарпатських русинів  зустрічалося з депутатською групою Європарламенту з прав людини. Тут і було прийнято рішення про відрядження на Закарпаття моніторингової групи для вивчення «русинського питання»”, – зазначає голова Закарпатської ОДА.

За словами Москаля, ініційована Росією кампанія з дискредитації України на міжнародній арені з використанням “русинського питання” розпочалася антиукраїнською інформаційною акцією: в чеському інтернет-виданні “Парламентні лісти”, підконтрольному сенатору парламенту Чехії  Томіо Окамурі, було розміщено тенденційну статтю  під назвою “Пекло на Україні…”

Подана в цьому матеріалі “інформація про нібито геноцид русинів в Україні є складовою  плану з винесення «русинського питання», як проблемного, на розгляд  Європарламенту, з подальшою необхідністю «невідкладного реагування на ситуацію в регіоні»”, – інформує Москаль.

До участі у виїзному засіданні російська сторона хоче залучити представників місцевого русинства, які  б засвідчили інформацію про “репресії русинів” на Закарпатті.

За словами Москаля, члени “виїзного засідання” запланували зустріч і з керівництвом області.

“Однак така зустріч у принципі неможлива. Органи державної влади не мають і не можуть мати жодного відношення до цієї проросійської провокації за участі депутатів Європарламенту”, – наголосив голова Закарпатської облдержадміністрації.

Він також додав, що необхідну інформацію про “виїзне засідання” доведено до Служби безпеки України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна