Вісім країн ЄС виступили проти будівництва газопроводу “Північний потік-2” в обхід України

 

Уряди восьми країн Євросоюзу надіслали голові Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру лист із запереченнями проти будівництва газопроводу “Північний потік-2”, який подвоїть прямі поставки газу з Росії в Німеччину. Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Лист підписали прем’єр-міністри Угорщини, Латвії, Польщі, Румунії, Словаччини, Чехії та Естонії, а також президент Литви.

У листі, датованому 7 березня, відзначається, що “Північний потік-2” може призвести до дестабілізаційних геополітичних наслідків.

“Північний потік-2, проект якого в даний час перебуває на стадії підготовки, може становити певні ризики для енергетичної безпеки Центральної та Східної Європи. Він сильно вплине на розвиток ринку газу і структуру транзиту газу в регіоні, передусім – на транзитний маршрут через Україну”, – йдеться в листі.

Раніше депутати Європейського парламенту закликали держави-члени ЄС відмовитися від будівництва газопроводів в обхід України, зокрема, російського газопроводу “Північний потік-2”.

Нагадаємо, російський “Газпром” і група європейських компаній домовилися про будівництво газопроводу “Північний потік-2” у 2015 році.
У грудні 2015 року канцлер Німеччини Ангела Меркель визнала наявність розбіжностей між окремими державами ЄС щодо “Північного потоку-2” на саміті Євросоюзу, а також назвала проект спорудження газопроводу “приватним”.

Низка держав, серед яких і країни Балтії, виступають проти будівництва цього газопроводу, оскільки він не сприяє диверсифікації газопостачання.
Керівництво Польщі вважає будівництво “Північного потоку-2” по Балтійському морю не економічним, а політичним проектом, який суперечить європейському законодавству і підриває енергетичну солідарність у Європі.

Перша нитка “Північного потоку” (Nord Stream) пролягла між російським Виборгом та німецьким містом Грайфсвальд і була запущена в листопаді 2011 року. Цей газопровід пройшов територією Росії, Швеції, Данії і Німеччини, його довжина становить близько 1,2 тис. км.

Початок робіт із будівництва гозопроводу “Північний потік-2” заплановано на 2018 рік, поставка труб почнеться вже у вересні 2016 року.

Читайте також:
Німеччина погодиться на “Північний потік-2”, лише якщо Росія пустить газ через Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна