У Києві відзначили другу річницю батальйону Нацгвардії ім. Кульчицького, народженого Майданом

 

Сьогодні, 16 березня, Національна гвардія України відзначила другу річницю створення батальйону оперативного призначення ім. Кульчицького.

“Рівно два роки тому близько 600 добровольців, активних учасників подій на Майдані, висловили бажання боротися з ворогом, який посягнув на цілісність нашої держави. Їх патріотичні почуття поєднали з підготовкою найкращих фахівців тодішніх Внутрішніх військ. Очолив новоутворений батальйон генерал-майор Сергій Кульчицький. Військові інструктори, офіцери приклали максимум зусиль, щоб із патріотично налаштованих цивільних осіб зробити справжніх вояків.
І сьогодні на майдані Незалежності сотні українців зібралися, аби відзначити річницю створення батальйону оперативного призначення (резервного батальйону) 27-ї бригади Північного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії імені генерала Сергія Кульчицького”, – повідомила прес-служба НГУ.

Бюст Сергія Кульчицького в Головному управлінні Нацгвардії. Фото прес-служби НГУ

Бюст Сергія Кульчицького в Головному управлінні Нацгвардії. Фото прес-служби НГУ

У Головному управлінні Нацгвардії керівництво НГУ та військовослужбовці гвардії урочисто відкрили погруддя Героя України Сергія Кульчицького.

Кульчицький – батько солдатам – пройшов шлях від курсанта до генерала НГУ, від командира взводу до начальника управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Нацгвардії. Разом із 11 своїми бійцями генерал загинув 29 травня 2014 року в збитому терористами вертольоті Мі-8 біля міста Слов’янськ Донецької області.

Бюст розмістили у центральному фойє ГУ Нацгвардії. Скульптор погруддя – львів’янин Юліан Квасниця.

Біля монументу Незалежності в центрі столиці присутні на мітингу вшанували воїнів батальйону, які з цього майдану вступили до лав підрозділу.

Учасники відзначення друга другої річниці батальйону Нацгвардії ім. Кульчицького на Майдані. Фото прес-служби НГУ

Учасники відзначення другої річниці батальйону Нацгвардії ім. Кульчицького на Майдані. Фото прес-служби НГУ

Присутній на заході керівник “Самооборони Майдану” часів Революції Гідності, чинний перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що завдяки високій активності добровольців два роки тому вдалося не лише створити перший батальйон Національної гвардії, але й поповнити склад інших підрозділів, що згодом брали участь в АТО.

“Бажаючих було набагато більше, аніж у звичному батальйоні, які були в Національній гвардії… Ми змогли виключно власне самооборонівськими кадрами забезпечити і перший, і другий батальйон Національної гвардії”, – зазначив Андрій Парубій.

За словами командувача НГУ  Юрія Аллерова, роль батальйону Кульчицького в боротьбі за самостійність України – неоціненна.

“Це історія України… На базі Внутрішніх військ була створена Національна гвардія. Передовим підрозділом, який утворювався, як і сама структура, став перший батальйон Національної гвардії, який формувався з сотень Майдану. Час показав, що це один із кращих добровольчих батальйонів, які стали на передову, щоб боротися з ворогом. Їх робота була складна, але почесна”, – сказав генерал-лейтенант Юрій Аллеров.

 

До виступу на Майдані були запрошені також народний депутат, колишній боєць НГУ Андрій Антонищак, командир військової частини 3066 полковник Роман Леонович, командир батальйону підполковник Віктор Толочко.

Після вшанування пам’яті загиблих побратимів учасники акції пройшли урочистим маршем до Центру культури МВС.

Читайте також:
Про що не говорить держава. “Новинарня” з’ясувала
точні втрати в АТО всіх силових структур

Нацгвардія оприлюднила цифри загальних втрат батальйону “Донбас” за час АТО

Під час урочистого засідання в Центрі культури Міністерства внутрішніх справ президент Петро Порошенко вручив державні нагороди 26 бійцям батальйону Кульчицького, які відзначилися особливим героїзмом та проявили мужність в ході проведення АТО.

“Дякую кожному з вас, що ідеї Майдану ви зберегли  в серці і не дали нікому їх зганьбити”, – сказав Петро Порошенко.

За його словами, разом із бійцями Збройних сил України саме нацгвардійці Кульчицького “першими стали на лінії Ізюм-Слов’янськ, першими увійшли у звільнений Слов’янськ і першими святкували ці перемоги”.

Батальйон першим і зазнав втрат у боях, заплативши високу ціну за перемоги: 25 бійців загинули, 82 – було поранено в боях з терористами.

“Ті бої, які ведуться в районі промзони біля Авдіївки, зосередження ворожих збройних формувань разом з танками, артилерією аж ніяк не дає нам підстав сподіватись на гарантований мирний розвиток подій, – сказав Петро Порошенко. – Але ми вже інші. У нас вже інші Збройні сили, які мають величезний бойовий досвід і досвід перемог. У нас вже інша техніка, інша засоби зв’язку, інша розвідка. Але ті самі Герої. І я хотів би від імені керівництва держави подякувати кожному з сас за те, що ви зробили в бою”.

В урочистостях узяв участь також секретер Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.
“Я з величезною повагою і шаною хочу сказати, що батальйон імені Кульчицького – це знакова військова частина, яка однією з перших прийняла на себе удар ворога і яка і сьогодні стоїть попереду, готова виконати свій обов’язок”, – сказав Турчинов.

Секретар РНБО нагадав, що 13 березня 2013 року парламент підтримав закон про створення Національної гвардії, який того ж дня він підписав як голова ВР і в.о. президента України.

“Вже 14 березня біля сцени Майдану була поставлена палатка і розпочався запис добровольців, які підуть на фронт. Так починалася історія славетного батальйону, який гідно носить ім’я Героя України Кульчицького.
Багато з тих, хто пішов на фронт, не повернувся, віддавши своє життя за нашу країну, наш вільний шлях, свободу і незалежність”, – сказав Турчинов.

Учасники зібрання на пропозицію секретаря РНБО вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих героїв.

Командувач Нацгвардії Аллеров також подякував бійцям батальйону та відзначив їх відомчими нагородами.

Читайте також:
“Я – патріот України”. Розповідь ізраїльського воїна,
який тренує бригаду легкої піхоти НГУ

Нацгвардія починає реформи серед сержантів за стандартами НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна