Суд із другої спроби арештував організатора сепаратистського референдуму в Новому Айдарі

 

Сьогодні, 12 березня, на підставі матеріалів Служби безпеки України та прокуратури суд заарештував колишнього голову Новоайдарської районної ради (Луганська область), який у травні 2014 року організував у районі сепаратистський псевдореферендум.

СБУ у своєму повідомленні не називає прізвище арештованого, але відомо, що в період проведення “ЛНРівського” референдуму посаду голови Новоайдарської райради обіймав Олександр Бабенко (член Партії регіонів, до обрання головою ради – головний лікар Новоайдарського районного територіального медичного об’єднання).

З’ясовано, що саме голова райради давав доручення депутатам та головам місцевих рад, вирішував питання з надання приміщень для проведення голосування, організував та контролював роботу самопроголошеного “штабу виборчої комісії”, а згодом – публікацію результатів референдуму в місцевій пресі.

Як інформує прес-центр СБУ, розслідування тривало понад рік. Слідчі СБУ допитали близько ста учасників та свідків події. Проведено слідчі експерименти, проаналізовано велику кількість документів, фото- та відеоматеріалів, зібрано величезну доказову базу.

Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України (“посягання на територіальну цілісність і недоторканість України”). Санкція за цією статтею передбачає обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

За рішенням суду, на вирок Бабенко чекатиме, перебуваючи під вартою.

Варто зауважити, що рік тому Олександр Бабенко за цими ж обвинуваченнями вже перебував під вартою, однак був звільнений рішенням судді Новоайдарського районного суду Олени Іванової.
Як писав сайт slb.org.ua в березні 2015 року, саме голова райради і голова районного осередку Партії регіонів Бабенко керував у районі проведенням “референдуму”, який закінчився проголошенням “ЛНР”, захопленням влади збройними бандами і російським вторгненням. Саме він розвозив на своїй машині бюлетені для голосування, займався організацією роботи “комісій”, підбирав туди надійних людей. Однак, незважаючи на неспростовні докази, зібрані в ході слідства, суддя Олена Іванова вирішила інакше – Бабенко був визнаний невинним і тут же звільнений з-під варти!

СБУ нагадує, що в лютому-березні 2016 року за матеріалами Служби було заарештовано трьох організаторів псевдореферендуму в окремих населених пунктах Новоайдарського району, у тому числі двох депутатів та голову однієї з сільських рад.

Читайте також:
На Луганщині арештували організаторку референдуму “за ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна