Суд визнав незаконним затримання Мосійчука у Верховній Раді

 

Вищий спеціалізований суд України сьогодні, 10 березня, задовольнив скаргу захисників народного депутата Ігоря Мосійчука щодо його затримання у вересні 2015 року у приміщенні Верховної Ради. Про повідомив сам Мосійчук у своєму “Фейсбуці”.

“Тим, як було проведено моє затримання – ГПУ порушила всі істотні норми КПК. І це щодо мене – народного депутата України. Годі й чекати дотримання порядку при затриманні звичайних громадян”, – наголосив нардеп.

Сьогодні у Вищому спеціалізованому суді України розглядалась скарга моїх захисників щодо незаконності мого затримання у …

Опубліковано Ігором Мосійчуком 10 березень 2016 р.

“Задоволення моєї скарги – це не моя особиста перемога, це перемога всього українського суспільства. Сьогоднішнє рішення суду – це прецедент, який доводить, що в наших судах можливо оскаржити незаконне затримання громадян”, – додав Мосійчук у наступному дописі.

17 вересня 2015 року Верховна Рада надала згоду на затримання та арешт представника фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука, якого затримали просто в парламенті. Перед тим у залі було продемонстровано наданий прокуратурою відеозапис, на якому зафіксовано розмову нардепа про хабарі за депутатські звернення й запити.

Наступного дня Печерський райсуд Києва обрав щодо Мосійчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 15 листопада. Апеляційний суд залишив арешт у силі.
15 листопада Мосійчука звільнили з-під варти, а 17 листопада Вищий адміністративний суд визнав незаконним голосування Верховної Ради щодо притягнення його до кримінальної відповідальності, позбавлення депутатської недоторканності й арешт.

Мосійчук підозрюється у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368 (“Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою”), ч. 2, 3 ст. 296 (“Хуліганство”), ч. 1, 2 ст. 350 (“Погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов’язок”), ч. 1 ст. 376 (“Втручання в діяльність судових органів”), ч. 1, 2 ст. 377 (“Погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного”) Кримінального кодексу України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна