Три сценарії Кабміну: з Яценюком, новим прем’єром, перевиборами

 

Парламентську коаліцію варто відновити, а Кабінет Міністрів – доукомплектувати. Про це чинний прем’єр-міністр Арсеній Яценюк сказав сьогодні на брифінгу після покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку в Києві.

“Я вбачаю три варіанти виходу з кризи. Перший варіант – це той, який пропонувався мною. Відновити діяльність коаліції, доформувати склад Кабінету Міністрів України і рухатися далі шляхом реформ, так як альтернативи цьому не існує”, – цитує Яценюка “Укрінформ“.

Другий варіант розвитку подій, зазначив глава уряду, це коли президент України та фракція БПП візьмуть на себе відповідальність за формування нового Кабінету Міністрів, нову програму та коаліцію і презентує його народу України.

“Третій варіант, який є самий неприйнятний, – це дострокові вибори, – сказав Яценюк і додав: – Я думаю, що з усіх варіантів треба в найкоротший термін швидко вибрати один. Я запропонував свій перший варіант”.

Голова парламенту Володимир Гройсман на брифінгу з Яценюком у парку Шевченка в свою чергу закликав усі фракції Верховної Ради, що входили в коаліцію, зібратися для обговорення плану виходу з кризи.

“Нам потрібно провести консультації в рамках коаліції фракцій, які утворювали коаліцію, оскільки треба шукати вихід із складної ситуації. Я пропонував і ще раз наголошу на тому – було би добре спілкуватися із представниками коаліції не через ЗМІ, а шляхом прямого діалогу. Я вважаю було би абсолютно доцільно, якби всі фракції, які входили в коаліцію, зібрались з прем’єр-міністром, з урядом і провели дискусію щодо того, де ми сьогодні знаходимось, як можемо вийти з ситуації”, – сказав Гройсман.

Він додав, що зараз не на часі обговорювати прізвища майбутнього прем’єра, адже країні потрібен план виходу з кризи.

Обговорення кандидатур

За даними з різних джерел, на рівні Петра Порошенка прийнято рішення про формування уряду з новим прем’єр-міністром, однак Арсеній Яценюк відмовляється йти з посади чи вимагає іншого значного крісла в публічній політиці. Консультації щодо нового Кабміну тривають.

Учора колишній посол США в Україні Стівен Пайфер повідомив, що дедалі вірогіднішим стає сценарій призначення главою уряду нинішньої міністра фінансів Наталії Яресько.

Читайте також:
США не проти заміни Яценюка на Яресько.
Знайомимось із досьє американської креатури

Українська влада розглядає на посаду прем’єра не лише Яресько, а й спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана. Про це пише “Новое время” з посиланням на видання Financial Times.

У публікації сказано, що Яресько отримала пропозицію очолити уряд більше ніж 10 днів тому від представників президента Порошенка й чинного прем’єра Яценюка. Їй нібито запропонували підтримку у Верховній Раді з боку БПП та “Народного фронту”.

За даними FT, минулого тижня Яресько вже займалася підбором кадрів у свій майбутній Кабмін і складанням програми його діяльності. Однак переговори зайшли в глухий кут наприкінці минулого тижня, тому Порошенко і Яценюк почали розглядати альтернативний план – кандидатуру Гройсмана.

FT підкреслює, що Наталію Яресько високо оцінюють інвестори і міжнародні партнери України, які розглядають технократичний уряд з нею на чолі як найкращу гарантію продовження структурних реформ і боротьби з корупцією.
Кабмін на чолі з Гройсманом вони вважають слабшим у плані витримки тиску з боку потужних корпоративних інтересів, в тому числі олігархів, а також президента Порошенка, чиєю людиною є Гройсман.

До того ж, як стверджують джерела видання, Яресько навряд чи погодиться працювати в уряді Гройсмана, що поставить під загрозу підтримку від кредиторів, зокрема Міжнародного валютного фонду.

“Третім сценарієм” FT називає дострокові вибори до Ради, але зазначає, що він малоймовірний: волевиявлення відбудеться не раніше осені – це прирікає Україну на шість місяців політичної невизначеності та підриває зусилля з проведення реформ.

Колишній польський прем’єр-реформатор Лешек Бальцерович, якого теж називали ймовірним претендентом на пост очільника Кабміну України, не вважає за можливе обіймати цю посаду.

“Це (прем’єр) має бути хтось, хто говорить українською, з ким себе ототожнюють люди”, – сказав Бальцерович в інтерв’ю телеканалу TVN24.

Водночас він додав, що “якщо можна відіграти іншу роль і вплинути на хід реформ в країні, я буду готовий розглянути це за умови, якщо буде шанс успіху реформ”.

На запитання, чи, все ж, мали місце переговори із Києвом, Бальцерович сказав: “Можу тільки сказати: no comment”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна