Німецький експерт: Вибори на Донбасі провести неможливо

 

Нещодавні переговори в “нормандському форматі” підтвердили, що мінський процес зайшов у глухий кут, оскільки жодна зі сторін не готова до будь-яких компромісів. Таку думку висловив аналітик Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) Штефан Майстер в інтерв’ю “Німецькій хвилі”.

“Російська сторона наполягає на тому, щоб усе, що записано в Мінську-2, було один в один втілено в життя. Українська сторона прямо каже, що це неможливо реалізувати і що вона не готова це робити.
Таким чином, ані Франція, ані Німеччина на даний момент не можуть нічого зробити, аби підштовхнути дві чи навіть три сторони конфлікту, якщо враховувати сепаратистів, знаходити компроміси та просуватися вперед”, – вважає експерт.

Читайте також:
Замість змін Конституції ЄС тепер вимагає від України виборів в ОРДЛО

Відповідаючи на запитання, чому не було досягнуто жодних суттєвих зрушень у питанні підготовки місцевих виборів на Донбасі, Майстер зауважив, що такою є позиція України, яка не готова змінювати Конституцію й ухвалювати відповідний виборчий закон.

І така позиція Києва, на думку аналітика, є справедливою.

До України висувають вимогу, яку неможливо виконати. Адже вони не можуть у цих регіонах із відкритим кордоном із Росією провести вільні та чесні вибори, які б відповідали стандартам ОБСЄ. І це – “пологова травма”, закладена в мінських угодах уже при їхньому народженні”, – наголосив Майстер.

Він також зауважив, що у Берліні та Парижі зростає розчарування Україною, яка не демонструє прогресу в плані реформ, і це може мати наслідком послаблення підтримки нашої держави.

“У той же час ми спостерігаємо, що через інші події, як, приміром, криза біженців, Німеччина і Франція хочуть якимось чином позбутися цієї теми й чинять тиск, аби цієї мети досягнути. І що з якогось моменту ця тема вже не має тієї пріоритетності, яку вона мала раніше”, – додав експерт.

При цьому, за його словами, Росія розраховує, що дедалі сильніша критика санкцій проти Москви всередині Євросоюзу приведе до послаблення штрафних заходів і їй не доведеться йти на жодні компроміси.

Майстер також висловив думку, що “нормандський формат” може бути розширений за рахунок залучення до переговорів Сполучених Штатів Америки.

Як писала Новинарня, останній раунд переговорів у “нормандському форматі” щодо вирішення кризи в Україні, який відбувся в Парижі пізно ввечері 3 березня, закінчився по суті безрезультатно.

Німеччина і Франція запропонували провести вибори на Донбасі в червні, Москва була готова підтримати цю пропозицію, але Україна виступила проти.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна