Гаряча Авдіївка: напади ДРГ, “сепари” здійснюють провокації у формі ЗСУ

 

Околиці Авдіївки в Донецькій області залишаються найгарячішою точкою антитерористичної операції. Поблизу цього міста помічені бойовики, переодягнені у форму бійців ЗСУ.

“Учора в Авдіївці незаконні збройні формування спробували здійснити провокацію – створити «картинку» для ЗМІ, спрямовану на дискредитацію Збройних сил України”, – повідомив прес-центру штабу АТО.

“У районі дачної ділянки південніше Авдіївки та лісосмуги північніше Авдіївки були помічені піхотні групи бойовиків, переодягнені у форму військовослужбовців української армії. Окрім стрілецької зброї, вони були озброєні мінометами та гранатометами. Відмінним опізнавальним знаком у них чомусь була «біла» пов’язка на нозі”, – зазначають у штабі.

За інформацією прес-центру, з цих позицій вони здійснили інсценовану атаку в напрямку Ясинуватської транспортної розв’язки.
Імітована атака здійснювалася під акомпанемент чисельних вибухів, які нібито відбувалися на позиціях бойовиків.

За даними штабу АТО, “дана провокація була здійснена виключно як демонстрація для російських ЗМІ з метою поширення неправдивої інформації та звинувачення ЗСУ у порушенні Мінських домовленостей”.

За оперативними даними штабу, на даних ділянках зосереджено до 100 бойовиків, тому подібні провокації із використанням військових одностроїв української армії можуть повторюватися.

Учора наприкінці доби прес-центр штабу АТО інформував, що біля Авдіївки окупаційні війська відкрили вогонь із заборонених видів озброєння – 82-мм та 120-мм мінометів, а також танків.
Після одного з обстрілів українські позиції атакувала ворожа диверсійно-розвідувальна група, що рухалася з боку Ясинуватої. Напад ДРГ було відбито.

Загалом за минулу святкову добу, 8 березня, зафіксовано 43 обстріли українських позицій, з них 37 – на Донецькому напрямку, 5 – на Маріупольському, повідомив у ранковому зверненні штаб АТО. На Луганському напрямку було спокійно.

Крім Авдіївки, близько 19:00 ДРГ противника наблизилась до спостережного пункту ЗСУ в районі Трьохізбенки, що на Луганщині, на відстань до 200 м та відкрила вогонь зі стрілецької зброї. Українські військовослужбовці відкрили вогонь у відповідь. О 19:35 противник припинив ведення вогню та відійшов на інший берег річки. Втрат серед наших бійців немає.

Як повідомив на брифінгу речник адміністрації президента Андрій Лисенко, загалом за добу (8 березня) ніхто з українських військових в АТО не загинув, але вісім осіб зазнали поранень.
Факти поранень зафіксовано внаслідок обстрілів у районах н.п. Луганське, Новгородське, Авдіївка та Мар’їнка, сказав Лисенко.

Протягом 8 березня терористи здійснили загалом 12 мінометних обстрілів, що заборонено Мінськими угодами, по опорних пунктах ЗСУ поблизу Опитного, Авдіївки, Луганського та Зайцевого.
Із БМП ворог вів вогонь по бійцях ЗСУ біля Луганського.

Зі стрілецької зброї, кулеметів та гранатометів різних систем проросійські бойовики обстрілювали укріплення сил АТО неподалік Пісків, Миронівського, Новгородського, Троїцького, Красногорівки, Майорська та Верхньоторецького.

На Маріупольському напрямку бойовики активізувалися поблизу Широкиного, Старогнатівки та Мар’їнки.

Нагадаємо, 7 березня бойовики під Авдіївкою втратили 9 осіб убитими та 13 – пораненими.

Через постійні обстріли з боку сепаратистів ЗСУ зайняли промислову зону біля Авдіївки 23 лютого ц.р.

Раніше неодноразово повідомлялося, що бойовики зосереджують натиск на Авдіївці, яка підконтрольна українським військам, аби, можливо, здобути Авдіївський коксохімічний комбінат. Таким чином, витіснення незаконних збройних формувань із промзони під Авдіївкою було превентивним кроком.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна