Балканські країни закрили біженцям шлях до ЄС. Туреччина обіцяє приймати назад мігрантів із Греції

Одразу низка країн закрила так званий Балканський маршрут для мігрантів, які прагнуть потрапити в ЄС, повідомляє “Німецька хвиля”.

Починаючи з 9 березня, через кордон Словенії пропускатимуть лише тих біженців, які звертаються з проханням про надання притулку саме в цій країні.

“До Республіки Словенія можуть в’їхати іноземці, які виконують умови для в’їзду в країну, та люди, які висловлюють свій намір подати заявку на міжнародний захист у Словенії”, – повідомили в міністерстві внутрішніх справ.

Кожну заявку розглядатимуть індивідуально, перевіряючи на предмет наявності гуманітарних причин для в’їзду.

Про аналогічні заходи із закриття кордону для біженців оголосила також Сербія.

Починаючи з опівночі 9 березня, Балканський маршрут закрито й на кордоні з Хорватією. Як заявив міністр внутрішніх справ країни Влахо Орепич, в’їжджати на хорватську територію тепер зможуть тільки особи, які мають відповідні паспорти та візи.

А в Македонії взагалі оголосили про “повне” закриття кордону для нелегальних мігрантів. Як повідомило македонське МВС, уже 8 березня в країну з території Греції не в’їхав жоден мігрант.

Тим часом Туреччина підтвердила свою готовність приймати назад біженців, які нелегально потрапили до Греції. Про це заявив прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу на зустрічі зі своїм грецьким колегою Алексісом Ципрасом 8 березня в місті Ізмір.

“Туреччина прийматиме біженців назад. За це Євросоюз прийме таку саму кількість біженців [із Туреччини]”, – наголосив Давутоглу, коментуючи домовленості, досягнуті напередодні вночі на саміті ЄС-Туреччина.

Угоду про реадмісію Греція й Туреччина уклали ще 2002 року, однак вона не виконувалася.

“Подальше виконання угоди про реадмісію Туреччиною повинно стати чітким сигналом мігрантам із безпечних третіх країн, що немає ані політичної волі, ані можливості, що вони потраплять в Європу.
Це – реальність, яку нам слід відверто донести до них, аби зупинити, зменшити цей нездоланний для наших країн потік”, – наголосив Алексіс Ципрас.

Глава грецького уряду також зазначив, що Афіни з Анкарою об’єднають зусилля у боротьбі з нелегальними перевізниками біженців. Цьому сприятиме, зокрема, рішення про співпрацю берегової охорони двох держав, яке ухвалили відповідні міністри 8 березня.

На міні-саміті з міграції ЄС-Туреччина, який відбувся 7 березня, було досягнуто значного прогресу в переговорах з Анкарою щодо майбутньої угоди для зменшення напливу мігрантів.

Як повідомляє “Німецька хвиля”, Давутоглу приголомшив своїх колег із країн ЄС вимогами до червня надати Туреччині додаткові 3 мільярди євро допомоги та безвізовий режим з Євросоюзом.

В обмін на це він запропонував прийняти назад усіх нелегальних мігрантів із грецьких островів. І запропонував угоду, за якою ЄС в обмін на кожного такого прийнятого Туреччиною назад біженця розселятиме в себе тих біженців із Сирії, що живуть у таборах на території Туреччини.

Лідери ЄС назвали ймовірність укладення такої угоди “проривом”. Остаточний варіант домовленостей має бути доопрацьований у підписаний на європейському саміті в Брюсселі 17-18 березня.

Якщо Анкара виконає свої обіцянки, в ЄС обіцяють справді надати туркам безвізовий режим уже цього літа. Хоча повної згоди щодо цього між державами Євросоюзу поки що немає.

Тим часом верховний комісар ООН у справах біженців Венсан Коштель заявив, що угода ЄС і Туреччини про виселення нелегальних мігрантів з європейських країн на турецьку територію стане порушенням міжнародного права.

Він наголосив, що 91% людей, які щодня прибувають в Грецію – це громадяни охоплених війною Афганістану, Сирії і Іраку. Тому він “втомився від розмов про нелегальних мігрантів”, оскільки більшість прохачів про притулок в ЄС – це саме біженці.
Крім того, Венсаль похвалив Туреччину за те, що вона дала притулок 2 мільйонам 750 тисячам біженців із Сирії і тим самим “зробила більше, ніж ЄС”.

Читайте також:
Меркель нагадала біженцям, що вони мають повернутися додому

Лідери ЄС домовилися відновити вільне пересування
в межах Шенгенської зони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна