США не проти заміни Яценюка на Яресько. Знайомимось із досьє американської креатури

 

Наталя Яресько, яка наразі є міністром фінансів, може обійняти посаду прем’єр-міністра України вже найближчого тижня.
Про це повідомив екс-посол США в Україні Стівен Пайфер у “Твіттері”.

“З Києва надходить все більше повідомлень, що міністр фінансів Яресько буде призначена новим прем’єр-міністром, можливо, вже цього тижня”, – написав Пайфер.


 
Варто зазначити, що насправді призначення нового глави Кабміну теоретично може відбутися лише наступного тижня, адже найближче пленарне засідання Верховної Ради призначено на 15 березня, а лише парламент може затверджувати кадровий склад уряду.

При цьому вочевидь ідеться про сценарій, коли чинний прем’єр Арсеній Яценюк подасть у відставку за власним бажанням. Адже нерезультативне голосування зі змовою олігархів 16 лютого передбачає, що Рада не може змінювати глав уряду до наступної сесії, яка за графіком стартує у вересні.

Низка експертів уже висловили думку, що твіт Пайфера – сигнал Яценюкові про те, що США не бачать нічого поганого у зміні керівника уряду України.

Читайте також:
Задоволений “Народний фронт” про провал відставки уряду:
“Сьогодні хтось буде жерти свої лабутени”

Раніше міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус, котрий подав заяву про відставку через політичний тиск на нього, зазначав, що український уряд має очолити Яресько, оскільки вона не має зв’язків з українськими олігархами і впливовими політиками.

Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація, що Яресько дала попередню згоду обійняти посаду прем’єра, але вимагає, новий технократичний уряд був сформований без партійних квот і політичного тиску.

Хто така Наталія Енн Яресько

Наталія Енн Яресько (Natalie Ann Jaresko) народилася 24 квітня 1965 року в США – в Елмгурсті, західному передмісті Чикаго.

Обоє батьків Наталі – українці. Батько Іван був уродженцем Полтавщини, під час Другої світової війни потрапив до нацистського концтабору в Німеччині. Після війни емігрував до Чикаго, де зустрів матір Наталі — Марію. Марія народилася в Німеччині, куди її матір (бабусю Наталі) вагітною вивезли з Івано-Франківщини на примусову роботу.

В дитинстві Наталя відвідувала школу українознавства, вивчала українську культуру, грала на бандурі, співала. Навчалась в Addison Trail High School.

В 1987 році отримала ступінь бакалавра в галузі бухгалтерського обліку в Університеті Де Поля в Чикаго, має ліцензію CPA.
У 1989 році отримала ступінь магістра в галузі державної політики в Гарвардському інституті державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді. Дипломна робота була присвячена Радянському Союзу і його можливому членству в Генеральній угоді з тарифів і торгівлі, попереднику Світової організації торгівлі. На базі цього документу вона отримала першу роботу після навчання в Держдепартаменті США, у новоствореному економічному відділі радянських справ.

У 1992 році після розпаду СРСР Наталія Яресько приїхала працювати в Україну й очолила економічний відділ новоствореного посольства США в Україні. Наприкінці третього року роботи Яресько отримала пропозицію повернутись до Вашингтона на іншу державну роботу, але разом з чоловіком вона вирішила залишитись в Україні й присвятити себе інвестиційній діяльності.

Пішла працювати у фонд WNISEF (Western NIS Enterprise Fund), який отримав свої перші гроші від американського уряду і інвестував у малий та середній бізнес.
Після десяти років успішної праці разом із партнерами Наталія створила новий приватний фонд Emerging Europe Growth Fund та керуючу компанію Horizon Capital для здійснення прямих інвестицій.

Саме з Horizon Capital у грудні 2014 року Яресько запросили на посаду міністра фінансів України (пропозиція “Самопомочі”, квота Блоку Порошенка), надавши українське громадянство.
При цьому Наталія Яресько зберегла громадянство США.

Однією з переваг Наталі Яресько називають її віддаленість від різних політичних та олігархічних груп в Україні. Водночас її вважають провідником інтересів Міжнародного валютного фонду та виконавцем жорстких вимог МВФ, які не завжди на користь економіці України та, особливо, соціальній підтримці громадян України.

У 2015 році Наталія Яресько ініціювала приривну угоду про реструктуризацію боргу України та оголосила про початок масової приватизації державних підприємств.

Громадська діяльність
– член Спостережної ради Міжнародного інституту менеджменту “МІМ-Київ”;
– член Спостережної ради Печерської міжнародної школи;
– член правління Фонду “Східна Європа”, що був заснований Фондом “Євразія”;
– член спостережної ради Фонду Open Ukraine;
– бере участь у багатьох програмах Фонду Віктора Пінчука;
– член Ради з формування глобального порядку денного по Україні в рамках Всесвітнього економічного форуму;
– була членом Громадської ради з розробки стратегії розвитку міста Києва до 2025 року;
– була членом Консультативної ради іноземних інвесторів при президенті Віктору Ющенку і Консультативної ради Українського центру сприяння іноземним інвестиціям під егідою Кабінету Міністрів України;
– член сенату Українського католицького університету;
– активно підтримувала Помаранчеву революцію 2014 року.

У 2003 році (за президентства Леоніда Кучми) нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня “за активну діяльність у сприянні процесам економічного розвитку України, формування її позитивного інвестиційного іміджу”.

Родина
Із 1989 року була одружена з Ігорем Фіґлюсом (громадянином США, відомим як президент і голова ради директорів Американської торговельної палати в Україні, директор Фонду розвитку малого підприємництва при WNISEF). Розлучена в листопаді 2011 року.
Має двох доньок, що народилися в штаті Іллінойс й навчаються в Києві в Печерській міжнародній школі.

Останні дві дії Наталі Яресько на її сторінці у “Фейсбуці” – зміна обкладинок у рамках акції #FreeSavchenko.

Перед тим вона взяла участь у флешмобі Holland, thank you for the flowers! та сфотографувалася з тюльпанами, аби вплинути на виборців Нідерландів перед референдумом про асоціацію ЄС з Україною.

#Hollandbedanktvoordebloemen Голландіє, дякую за квіти!Голландія є важливим партнером для України. Тож напередодні реф…

Опубліковано Наталія Енн Яресько / Natalie Ann Jaresko 5 березень 2016 р.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна