Україна не пристала на пропозицію місії ООН визнати документи “ДНР/ЛНР”

 

Міністерство закордонних справ України не погоджується із закликами Моніторингової місії ООН з прав людини щодо легітимізації документів, виданих “органами влади” окупованих територій Донбасу й Криму.

“Категорично не погоджуємось із наявними у доповіді закликами до легітимізації документів, виданих незаконними окупаційними самопроголошеними “органами” АРК та окремих районів Донецької і Луганської областей України, а також до будь-якої співпраці уряду України з ними”, – наголошується у коментарі.

Крім того, в МЗС України вважають, що більш активне використання інформації, отриманої під час зустрічей представників ММПЛ з безпосередніми учасниками “громадянської блокади Криму“, дозволило б експертам місії об’єктивніше оцінити та віддзеркалити її справжні причини та перебіг.

В МЗС поділяють висновок авторів доповіді щодо актуальності Мінських домовленостей та важливості їх імплементації для припинення масових порушень прав людини. Але додають: “Вважаємо, що Місія має бути більш чіткою та об’єктивною у визначенні реальних причин, ступеня відповідальності за такі порушення та справжньої ролі Російської Федерації, триваюча військова агресія якої з усією очевидністю і є першопричиною цього ганебного явища”.

З Михайлівської площі також наголосили, що доповідь УВКПЛ вкотре підтвердила масштабні злочини, що вчиняються проти українських громадян окупаційною російською владою у Криму та російськими військовими і їх поплічниками на Донбасі.

Читайте також:
ООН: війна на Донбасі забрала вже майже 9200 життів

3 березня Управління верховного комісара ООН з прав людини оприлюднило 13-ту доповідь щодо ситуації з дотриманням прав людини в Україні.

“Протягом звітного періоду, незважаючи на скорочення військових дій, збройний конфлікт на Донбасі продовжує суттєво впливати на людей, що там проживають, і на реалізацію ними всіх прав людини”, – говориться в документі.

Зазначається, що відсутність ефективного контролю з боку уряду України на значних ділянках кордону з РФ (в деяких районах Донецької та Луганської областей) спричиняє притік боєприпасів, озброєння і військових з Росії на території, що знаходяться під контролем незаконних збройних угруповань.

Моніторингова місія ООН також підтверджує свідчення ОБСЄ про щоденний перетин неконтрольованої частини кордону з Росією чоловіками й жінками у військовій формі.

Спостерігачі місії висловлюють занепокоєння у зв’язка зі зростанням останнім часом ризиків відновлення бойових дій в регіоні. Тактика незаконних збройних формувань, що полягає у дедалі більшому зануренні у житлові райони, несе загрозу в першу чергу незахищеному мирному населенню.

Як повідомляв УНІАН, у звіті Моніторингова місія ООН з прав людини рекомендувала українській владі розробити процедуру визнання актів цивільного стану (свідоцтв про народження, смерть і шлюб), виданих громадянам на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна