США вимагають від Росії звільнити Савченко

 

США наполягають на звільненні Надії Савченко, яку незаконно утримують у Росії. Про це заявив на брифінгу речник Державного департаменту США Джон Кірбі, повідомляє Радіо Свобода.

“Ми дотримуємося тієї ж позиції, що і раніше: вона повинна бути звільнена. Її затримали без причини і ми хочемо, щоб її відпустили і відправили додому”, – сказав Кірбі.

За словами речника Держдепу, він чув про намір Надії Савченко оголосити сухе голодування з інформаційних повідомлень, і вважає, що такий крок ситуацію не вирішить.

“Якщо вона знову оголошує голодування, тоді, без сумніву, стан її здоров’я стає додатковим аргументом і підсилює терміновість вирішення цього питання. Вона повинна бути звільнена”, – наголосив Кірбі.

Звільнити Надію Савченко закликав Росію і президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт. У своєму “Твіттері” він також написав, що шкодує з приводу відкладення суду у справі українки.

Як писала Новинарня, 3 березня міський суд Донецька Ростовської області РФ змінив анонсований графік розгляду справи української військової, народного депутата Надії Савченко. Після виступів адвокатів суддя не дозволив Савченко виголосити останнє слово й оголосив про перенесення розгляду справи на 9 березня.

Після цього Надія Савченко оголосила сухе голодування.

Текст так і не виголошеної в суді промови Савченко було оприлюднено в інтернеті. У ньому Надія, зокрема, розкритикувала президента України Петра Порошенка з його “дипломатичними здібностями” і висунула ультиматум російській владі: голодуватиме, поки її не повернуть в Україну, живою чи мертвою.

В окремій заяві, яку оприлюднив адвокат Савченко Микола Полозов, Надія наголошує, що сухе голодування – це протест “на дії російської влади, російських спецслужб, слідства, суду і прокуратури РФ, на те, що вони намагаються приховати свої злочини”.

заява-савченко

Савченко впевнена, що ці органи винні в порушенні міжнародного права, у викраденні її з України, насильницькому перевезенні до РФ і незаконному утримуванні її у в’язницях РФ та безчестному суді.

Я забороняю в СІЗО і взагалі в Росії намагатися виводити мене з голодування. Забороняю брати у мене будь-які аналізи і змушувати мене приймати будь-які медикаменти. Забороняю російським лікарям і працівникам СІЗО до мене торкатися. Згодна лише на огляд лікарями з України чи Європи”, – наголосила Савченко.

“Забороняю переміщувати будь-куди з камери й етапувати мене будь-куди без пояснення мені цілі етапу та місця прибуття. Будь-яке застосування до мене фізичної сили розцінюватиму як тортури і чинитиму опір”, – додала вона.

Савченко наголосила, що якщо залишиться живою, вимагає вивезти її на судове засідання.

“У разі моєї смерті забороняю робити розтин мого тіла і вимагаю віддати його цілим моїм мамі і сестрі. Моє рішення зміні не підлягає”, – заявила Савченко.

Крім того, вона написала українською мовою: “У Росії нікому не вірю! Не боюся! Не прошу! Я сказала своє останнє слово! З Україною в серці”.

заява-савченко2

Нагадаємо, російське обвинувачення просить для Савченко 23 роки позбавлення волі. Українка заявила, що оскаржувати вирок не збирається.

Читайте також:
У Європарламенті закликають посилити санкції проти Росії через наругу над Савченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.