АТО: троє загиблих, 14 поранених, бойовики й Росія посилюють позиції

 

За минулу добу, 1 березня, в зоні проведення антитерористичної операції загинуло троє українських військовослужбовців, ще 14 були поранені. Про це на брифінгу повідомив речник адміністрації президента з питань АТО, полковник Андрій Лисенко

За його словами, найважчим вчорашній день видався на луганському напрямку, попри те, що безпосередніх обстрілів на лінії фронту там було зафіксовано лише три.

Близько 11-ї ранку під ворожий обстріл потрапив автомобіль української зведеної мобільної групи з боротьби з незаконним перевезенням товарів через лінію розмежування. Бойовики відкрили вогонь з гранатомета з протилежного боку Сіверського Донця, коли машина рухалася по дорозі Лопаскине-Трьохізбенка.
Нагадаємо, вчора не було відомо, хто обстріляв цю групу.

Троє військових загинули і двоє отримали поранення, коли на трасі між населеними пунктами Новотошківське та Гірське підірвався на міні автомобіль із військовослужбовцями 80-ї бригади.

За словами Лисенка, троє поранених у районі Трьохізбенки – це мобільна група, в Артемовому – шестеро поранених у результаті підриву вибухового пристрою. По одному пораненому – в Мар’їнці (вибух гранати із РПГ), Славному (куля снайпера) і Чермалику (вибух міни).

На донецькому напрямку бойовики російсько-терористичних угруповань п’ять разів застосували 82-мм та 120-мм міномети. Ворожі провокації зафіксовано на всіх ділянках фронту – Світлодарська дуга, околиці Горлівки, донецький аеропорт.

На маріупольському напрямку обстановка залишається незмінною.

“Противник проявляє найбільшу активність у Мар’їнському районі, а також на ділянці фронту Чермалик – Широкине”, – зауважив Лисенко.

Загалом за минулу добу, 1 березня, в зоні АТО було зафіксовано 47 обстрілів, з них 20 – на Донецькому напрямку, 15 – на Маріупольському і 3 – на Луганському, повідомляє прес-центр штабу АТО.

“Порушуючи мінські домовленості, бойовики вели вогонь із мінометів по позиціях наших підрозділів у Талаківці, Чермалику, Гнутовому, Красногорівці та Невельському. За добу терористи 8 разів обстріляли українських військовослужбовців із мінометів, випустивши при цьому 58 мін”, – йдеться в повідомленні.

Українські бійці у відповідь на обстріли терористів відкривали вогонь зі стрілецької зброї.

Водночас координатор групи “Інформаційний спротив” народний депутат України, Дмитро Тимчук у своєму “Фейсбуці” повідомив, що бойовики продовжують концентрувати бронетехніку й артилерію в Петровському районі Донецька.

“На північ від вулиці Петровського зафіксовано 6 одиниць 122-мм САУ 2С1 “Гвоздика”, 2 од. БТР-80 та 3 од. МТ-ЛБ. На захід від проспекту Кобзаря помічено до танкової роти терористів. Ясинуватським шосе на Спартак прибуло посилення (або ротація) – 4 “Урали” з особовим складом (у двох на причепі ЗУ-23-2), 2 од. БТР-80 та 1 од. БМП-2″, – пише Тимчук.

За даними “Інформаційного спротиву”, в район Ясинуватської розв’язки і висоти 251.2 бойовики перекинули посилення зі складу своєї тактичної групи, розгорнутої в районі Крутої Балки.

“На приморському напрямку бойовики посилюють дві свої тактичні групи. Одна розгорнута на рубежі Оленівка – Докучаєвськ – Стила, друга – в районі Тельманового. За добу фіксувалася перекидання до складу цих груп всього 5 од. БМП-2, 6 од. БТР-70,80, 2 од. МТ-ЛБ, а також 10-11 вантажівок. Основна частина засобів перекидається з боку Старобешевого”, – йдеться в повідомленні.

Як припускають в “ІС”, на цьому тлі демонстративна активність терористів у районі Саханка – Комінтернове – Заїченко останніми днями може бути спробою відволікання уваги від посилення цих груп.

У свою чергу Головне управління розвідки Міноборони повідомило про посилення бойовиків з боку Російської Федерації:

“Підтверджено чергові факти перекидання з території Росії озброєння та військової техніки, боєприпасів і пального для потреб 1 та 2 АК.

1 березня ц.р. через пункти пропуску, що не контролюються Україною, зайшли:

до Іловайська – три вагони з боєприпасами, два вагони з танковими двигунами та запасними частинами;

до Новоазовська – два танки, чотири БМП-2, чотири автомобілі з особовим складом, два паливозаправники;

до Свердловська – на територію “Свердловського машинобудівного заводу”: шість вантажних автомобілів зі 120-мм мінометами та чотири вантажні автомобілі з боєприпасами до них.

Встановлено прибуття з території Росії до тимчасово окупованих територій Донбасу російських військових підрозділів та окремих груп російських офіцерів.

В ході ротації підрозділів спеціального призначення, в район розташування 5 окремої мотострілецької бригади (Донецьк) 1 АК прибув підрозділ 24 окремої бригади спеціального призначення (Новосибірськ) ГРУ ГШ ЗС РФ.

Для перевірки стану бойової готовності та матеріально-технічного забезпечення 3 окремої мотострілецької бригади (Горлівка) 1 АК прибула комісія зі складу Центру територіальних військ ЗС РФ (Новочеркаськ Ростовської області)”.

Як писала Новинарня, розвідка зафіксувала, що за останні дні Росія передала бойовикам ОРДЛО нову партію озброєння та боєприпасів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна