Вищий адмінсуд вирішив, що суддів Майдану карати вже пізно

 

Вищий адміністративний суд України вважає, що вже не можна притягати до дисциплінарної відповідальності суддів, які судили активістів Євромайдану.
Про це заявив голова ВАСУ Олександр Нечитайло, передають “Українські новини“.

За його словами, Верховна Рада прийняла закон “Про забезпечення права на справедливий суд”, яким внесла колізію в правове поле.
В самому законі передбачена норма про 3-річний термін притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Однак у перехідних положеннях документа встановлено такий же термін на притягнення суду протягом лише одного року: з 27 лютого по 28 березня.
ВАСУ прийняв рішення, що повинна застосовуватися саме норма з перехідних положень.

Ґрунтуючись на цьому, Вищий адмінсуд вже скасував три рішення Вищої ради юстиції про звільнення за порушення присяги суддів, які виносили вироки активістам Майдану.

Таким чином звільнення уникли одіозні судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Неллі Цибра, Бориспільського міськрайсуду Київської області Анатолій Левченко та Оболонського райсуду Києва Віталій Литвинов.

“Нам заважає цей ляп (в законі)”, – сказав Нечитайло.

За його словами, прийняти остаточне рішення з цього приводу має Верховний Суд.

Як відомо, раніше родини Героїв Небесної Сотні та постраждалих на Майдані зверталися до президента Петра Порошенка, голови парламенту та керівництва судової гілки влади з вимогою покарати суддів Майдану.

Читайте також:
77 суддів-переселенців з окупованих територій досі не отримали роботу в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна