Сторони конфлікту в Сирії в основному дотримуються умов перемир’я, що почалося сьогодні

 

Із 0:00 цього дня офіційно набула чинності угода про припинення військових дій у Сирії на два тижні, досягнута за посередництва Росії й США.

Невдовзі після початку перемир’я Наглядова рада з прав людини у Сирії повідомила, що режим припинення вогню в цілому дотримується всіма сторонами конфлікту, хоча після півночі були зафіксовані незначні перестрілки в районі Дамаска і міста Дераа.

Спецпосланець ООН з питань Сирії Стеффан де Містура заявив, що побоюється спроб перешкодити успішній реалізації плану закінчення конфлікту.
“Субота стане вкрай важливим днем. Напевно, ми побачимо чимало спроб, спрямованих на те, щоб звести нанівець наші зусилля”, – сказав він.

Нагадаємо, 22 лютого Вашингтон і Москва оголосили про узгодження плану про умови і термін припинення військових дій у Сирії.
Влада Сирії та об’єднана опозиція, що включає в себе різні угруповання, заявили, що приймають умови договору, однак у разі дотримання певних умов.

За кілька годин до набрання мирною угодою чинності Рада безпеки ООН одноголосно підтримала поданий США і Росією текст резолюції про припинення бойових дій у Сирії.

Умови перемир’я не поширюються на екстремістські угруповання, в тому числі “Ісламську державу”. При цьому Росія говорить також про те, що не відмовляється від ударів по “інших терористичних угрупованнях”. З чого поміркована опозиція, яку підтримуються США, робить висновок, що ВПС Росії битимуть по ній і далі.

Нагадаємо, громадянська війна в Сирії триває з 2011 року. Повстанці Вільної сирійської армії та інших розрізнених груп, курдів тощо воюють проти урядових військ президента Башара аль-Асада.

З 2014 року очолювана Сполученими Штатами міжнародна коаліція здійснює військову повітряну операцію проти бойовиків терористичної угруповання “Ісламська держава” в Сирії та Іраку, яке воює як проти Асада, так і проти Вільної сирійської армії.

На боці Асада з 2014 року воюють збройні сили Росії. За даними аналізу агенції Reuters, складеного на підставі даних міністерства оборони РФ, майже 80% російських авіаударів у Сирії припали по районах, які контролює не “Ісламська держава”, а інші опозиціонери, зокрема проамериканські.

На території Сирії також діють інші терористичні і радикальні ісламістські формування, як-то “Фронт ан-Нусра”, бойовики “Хезболли” тощо.

У збройному конфлікті в Сирії майже за п’ять років загинуло понад 250 тис. осіб, 13,5 млн сирійців покинули свої домівки.
Саме біженці з Сирії становлять вирішальну частину нелегальних мігрантів, які прямують до Європи.

Читайте також:
Сорос: Росії загрожує крах у 2017 році, тому Путін валить ЄС

Росія відкинула вимоги ООН і США припинити вбивства мирного населення в Алеппо

Україна 2015 року продала Росії корабель, яким тепер возять зброю в Сирію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна