“Контрольована демократія” Путіна: опозиція РФ задоволена драконівськими умовами проведення акції пам’яті Нємцова

 

Сьогодні – роковини загибелі одного з лідерів російської опозиції Бориса Нємцова. З цієї нагоди в Москві, інших містах Росії та світу пройдуть акції пам’яті політика, вбитого 27 лютого 2015 року біля стін Кремля.
Новинарня узагальнила правила й умови “контрольованої демократії”, які виставляє влада РФ учасникам меморіальних вуличних акцій.

“Мероприятия согласовано с городскими властями” (“Захід узгоджено з міською владою”) – це неодмінна умова проведення будь-яких вуличних акцій у Росії, навіть невеликих пікетів. Інші виступи, хоча формально і не суперечать російській Конституції, будуть розігнані поліцією, їх учасники й організатори понесуть суворе покарання (для громадян – штраф від 30 тис. рублів або до 50 годин виправних робіт).
Крім того, якщо в анонсі не вказати – “захід узгоджено з владою”, громадяни можуть просто не прийти: боятимуться кари.

марш Москва Борис Нємцов анонсЯк передає власкор УНІАН у Росії, мерія столиці РФ узгодила проведення в Москві Маршу пам’яті Нємцова чисельністю до 50 тисяч осіб.
Він відбудеться сьогодні з 14:00 до 16:00 за місцевим часом (за київським – 13:00 – 15:00).

Щодо маршруту, то сайт “Відкрита Росія” інформує: “Влада відхилила запропонований організаторами маршрут по Великому Москворецькому мосту (біля якого вбили Нємцова) і запропонували альтернативний варіант: пройти від Страсного бульвару до Стретенського, а звідти до проспекту Академіка Сахарова. Як написав у “Фейсбуці” [один із лідерів опозиційної партії “ПАРНАС”] Михайло Касьянов, організатори маршу прийняли пропозицію: «Як всі пам’ятають, по цьому маршруту неодноразово проходили ходи, організовані Борисом»”.

“Відкрита Росія” зазначає, що сам Нємцов рік тому, коли московська влада відправила марш “Весна” в Мар’їно, казав: “Для нас місце не має значення”.

При цьому влада визначає не лише місце, а й умови проведення масових акцій.

Рамки металодетекторів – неодмінний атрибут мітингів опозиції в Росії. Через стрій поліції й “контроль на безпеку” перед початком демонстрації має пройти кожен її учасник, при цьому такі рамки встановлюються лише в конкретному місці.
Цього разу металодетектори будуть встановлені на самому початку Страсного бульвару, з боку Пушкінської площі, на обох проїжджих частинах.

Організатори повідомили УНІАН, що керівники Москви на марш 27 лютого заборонили проносити через рамки навіть рідини.

Зауважмо, що такі драконівські правила діють хіба при проходженні безпекового контролю в аеропортах, але навіть там у літак можна брати рідини – якщо взяти їх у “дьюті фрі” чи інших пунктах після проходження перевірки.

Також на “марш Нємцова” не допускають людей зі свічками, ліхтарями та “іншими вогненебезпечними предметами”. А це, нагадаємо, акція з нагоди роковин смерті шанованої людини.

Крім того, влада Москви й поліція мають намір здійснювати попередній огляд усіх плакатів і транспарантів учасників маршу.

Банери, які пропонує для акції “Відкрита Росія”, містять гасла: “Герої не вмирають”, “Ми пам’ятаємо”, “Борись” та ін.

Повідомляється, що по закінченню ходи “в пам’ятять Бориса Нємцова в небо полетять білі [повітряні] кульки”.

Як інформує “Відкрита Росія”, організатори маршу збираються звернутися до міської влади з проханням забезпечити безперешкодний доступ усіх бажаючих, щоб покласти квіти до місця загибелі Бориса Нємцова на Великому Москворецькому мосту, а також на кладовищі, де він похований.

Як відреагує влада – треба дивитися. Адже це зміна узгодженого маршруту слідування колон.
А, відповідно до закону 2012 року, в Росії впроваджено жорстку відповідальність навіть за неузгоджені одиночні пікети – бо “сукупність актів пікетування, здійснюваних по одному учаснику, можуть бути об’єднані єдиним задумом і загальною організацією та, відповідно, можуть бути визнані рішенням суду в конкретній цивільній, адміністративній чи кримінальній справі одним публічним заходом”.

В інших містах

Щодо інших міст Росії, то в Петербурзі влада узгодила траурний мітинг на честь Нємцова з другої спроби. Так само з другої спроби міське керівництво дало “добро” на пікет 27 лютого в Єкатеринбурзі.

На різних умовах, після зміни маршрутів тощо, узгоджено мітинги, марші й пікети пам’яті Нємцова в Казані, Воронежі, Самарі, Пермі, Челябінську, Ярославлі, Краснодарі, Владимирі, Орлі, Іжевську, Ростові-на-Дону, Іванові, Новосибірську, Іжевську, Томську, Нижньому Новгороді, Рязані, Красноярську, Саратові, Горно-Алтайську, Астрахані, Барнаулі й Чебоксарах. При цьому в двох останніх містах ідеться лише про “покладання квітів до пам’ятників репресованим”.

Загалом, як видно з коментарів у соціальних мережах, опозиційно налаштовані росіяни загалом відзначають як позитив той факт, що дозволи на проведення акцій пам’яті Нємцова отримано в такій великій кількості регіонів.

Водночас, повідомляє “Відкрита Росія”, влада Архангельська відмовила активістам у проведенні мітингу: в міській адміністрації послалися на те, що в Росії “немає політичних репресій і переслідування інакомислячих”, тому нема проти чого й протестувати.
Не буде узгодженої акції і в Калінінграді: місцевий глава Олександр Ярошук заявив, що всі майданчики в місті вже зайняті.

У Челябінську вчора, 26 лютого, невідомі жорстоко побили представника “Демократичної коаліції” В’ячеслава Кисліцина. Він госпіталізований із численними забоями, зламаним ребром і серцевим нападом. Як повідомляє сайт партії “ПАРНАС”, саме В’ячеслав Кісліцин напередодні виступив заявником та організатором мітингу пам’яті Нємцова.

Меморіальна акція на честь Бориса Нємцова зокрема запланована сьогодні на 15:00 й у Києві, біля посольства Росії (Повітрофлотський проспект, 27).

Читайте також:
Росіяни трохи “розлюбили” Путіна. Із 86 до 81%

“Приватна армія” Кадирова воює на Донбасі – доповідь соратника Нємцова

Значно скоротилася частка росіян, які вважають Майдан
“переворотом або громадянською війною”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна