В Україні відбуваються заходи до других роковин окупації Криму

 

Сьогодні й завтра, 26-27 лютого, в Україні відбуваються заходи до другої річниці окупації Автономної Республіки Крим. Також триває інформаційно-комунікаційна кампанія “Крим – це Україна!”, повідомляє “Крим.Реалії”.

Зокрема, в Генічеському районі Херсонської області День спротиву російській окупації Криму відзначають автопробігом і ходою. Із відповідною ініціативою виступили місцеві меджліси.

Як розповіла заступниця голови Генічеської райдержадміністрації Гульнара Бекірова, автопробіг стартує з мечеті селища Новоолексіївка, де прочитають дуа (молитву), а потім сформовані колони автомобілів із українськими й кримськотатарськими прапорами вирушать до Генічеська.

Активісти громадянської блокади Криму також планували приєднатися до пробігу. Крім того, вони планують провести ходу, приурочену до цієї дати.

У п’ятницю, 26 березня, о 19:00 у рамках проекту “Кримське питання” стартує інформаційний марафон, присвячений Дню опору російської окупації в Криму.
За його трансляцією можна буде стежити на телеканалах UA:Перший, ATR, Чорноморська ТРК, Hromadske.TV, а також сайтах Крим.Реалії, “Українська правда”, “Центр журналістських розслідувань”, QHA, “Голос Криму” та на Громадському радіо.

Як заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, стратегія України з питань деокупації Криму складається з двох елементів – міжнародно-правового й інформаційного.

За словами Клімкіна, якого цитує прес-служба МЗС, необхідно продовжувати політику невизнання анексії півострова й політику санкцій. Зокрема, проводити роботу “з усіма країнами, міжнародними організаціями, політиками, громадянським суспільством – із тим, щоб установити чіткий пресинг на Росію для недопущення порушень прав людини і для встановлення постійного моніторингу”.

Глава МЗС також вважає за необхідне “тиснути на Росію у рамках конвенцій із морського права, конвенції про заборону фінансування тероризму, а також підтримувати українські компанії, які звертаються до відповідного арбітражу, щоб компенсувати збитки через тимчасову окупацію Криму”.

Також очільник зовнішньополітичного відомства зазначив, що оскільки люди в Криму зараз перебувають під “шаленим впливом російської пропаганди”, Україна має їм показати: їхнє майбутнє – у європейській демократичній Україні, а не в Криму під “російською тимчасовою окупацією, де вони можуть іти тільки в нікуди”.

 

Нагадаємо, на початку лютого Верховна Рада ухвалила постанову “Про святкування пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році”, згідно з якою 26 лютого цього року відзначається на державному рівні.

Саме цього дня 2014 року, вже після початку фактичної окупації, в Сімферополі під стінами Верховної Ради АРК відбувся мітинг прихильників територіальної цілісності України.

Ще напередодні стало відомо, що парламент автономії планує провести 26 лютого позачергову сесію, яка ухвалить рішення про відторгнення Криму від України.

У зв’язку з цим Меджліс кримськотатарського народу ухвалив рішення про проведення мирної акції під гаслом “Збереження територіальної цілісності України і недопущення прийняття ВР АРК рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії”.

Паралельно проросійські політики, зокрема, лідер партії “Русское единство” Сергій Аксьонов (нинішній голова Криму), призначили на цей день свою акцію.

Між учасниками мітингів виникли сутички, в результаті яких травми різної тяжкості отримали 30 людей.
Попри спротив “Русского единства”, мітингу українських патріотів та кримських татар , яких зібралося близько 12 тисяч, вдалося скасувати сесію ВР Криму.

Але вже в ніч на 27 лютого озброєні представники російських спецслужб захопили будівлі ВР та уряду АРК, встановивши на них прапори Росії, й почалася “повноцінна” російська окупація півострова.
А проти кримськотатарських активістів, які брали участь у мітингу, окупаційна влада почала порушувати кримінальні справи. Лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву та голові Меджлісу Рефату Чубарову заборонено в’їзд на окуповану територію півострова.

Читайте також:
РНБО розсекретила: паралельно з окупацією Криму РФ передбачала
вторгнення на решту України

Україна перейменовує міста і села Криму:
Яні Капу, Ас, Герценберг, Ічкі, Єді-Кую – в піку Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна