Завтра з полону бойовиків буде звільнено ще кількох українських бійців

 

Завтра, 26 лютого, має бути звільнено ще чотирьох українських заручників, яких утримують бойовики “ЛНР”. Про це повідомила прес-секретар представника України в Тристоронньої групі Леоніда Кучми Дарина Оліфер за підсумками тристоронніх переговорів у Мінську, що відбулися 24 лютого.

“Важлива новина – 26 лютого буде звільнено чотирьох людей, які перебувають у заручниках на території окремих районів Луганської області. Також ми вимагаємо допустити фахівців Міжнародного Комітету Червоного Хреста і “Лікарів без кордонів” до українських заручників, яких незаконно утримують на непідконтрольній Україні частині Донбасу, і до ув’язнених, які перебувають в місцях позбавлення волі в окремих районах Донецької і Луганської областей”, – написала Оліфер на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Вона наголосила, що міжнародні гуманітарні організації повинні отримати безперешкодний доступ до непідконтрольної Україні частини Донбасу.

Оліфер також зазначила, що Україна зі свого боку робить усе можливе для прискорення процесу звільнення заручників, “чекаючи від представників окремих районів Донецької та Луганської областей, що вони не будуть затягувати цей процес і створювати штучні перепони в цьому питанні”.

Водночас представник голови ОБСЄ у Тристоронньої контактній групі Мартін Сайдік повідомив, що з бойовиками “ЛНР” домовлено про звільнення 26 лютого загалом 12 полонених, передає “Інтерфакс-Україна“.

Читайте також:
Із полону визволено ще трьох українських бійців. Обміняли на шістьох бойовиків

Як наголосила Оліфер, позиція України, як і раніше, полягає в тому, що вибори в ОРДЛО можуть бути проведені тільки після досягнення повного режиму тиші, виведення іноземних військ і передачі Україні контролю над кордоном.

Прес-секретар Кучми також повідомила, що українська сторона в Тристоронньої контактній групі внесла пропозицію про те, щоб питаннями розмінування в “сірій зоні” займалися представники однієї з міжнародних організацій.

При цьому повноцінно працювати над розмінуванням фахівцям заважають постійні обстріли, які відбуваються на лінії розмежування.

“Особливо гостро стоїть питання систематичних обстрілів пунктів в’їзду і виїзду на лінії зіткнення, оскільки ці обстріли становлять небезпеку безпосередньо для мирних жителів”, – додала Оліфер.

“Питанням першочергової важливості залишається проблема безпеки – припинення вогню, відведення важких озброєнь із лінії зіткнення, верифікації цього відводу представниками СММ ОБСЄ. Щоденні порушення режиму тиші на Донбасі не дозволяють рухатися далі практично з жодного питання”, – підсумувала вона.

У свою чергу, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої групи Ірина Геращенко зазначила, що до квітня на Донбасі має бути завершено розмінування 12 пріоритетних інфраструктурних об’єктів.

“Важливою темою також було розмінування. До кінця березня повинні закінчити розмінування 12 визначених пріоритетних інфраструктурних об’єктів, але йде ця робота важко, через постійне порушення режиму тиші”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Як повідомив Мартін Сайдік, економічна підгрупа Контактної групи щодо ситуації на Донбасі на зустрічі в Мінську погодила нові ділянки розміщення ЛЕП у частині Донбасу, які потребують розмінування.

“Погоджено три ділянки лінії електропередачі, які потребують попереднього розмінуванні. Крім того, досягнуто прогресу в налагодженні водопостачання в Луганській області”, – сказав Сайдік.

Наступне засідання Контактної групи відбудеться в Мінську 2 березня, напередодні зустрічі в Парижі “нормандської четвірки”.

Читайте також:
Через агресивність бойовиків Кучма скасовує чергову зустріч ТКГ в Мінську

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна