Справа шаленого BMW: водію оголошено підозру, копа-стрільця беруть на поруки нардепи

 

Ростиславу Храпачевському, який кермував автомобілем BMW під час шаленої гонитви київськими вулицями, що завершилася вбивством його пасажира, оголошено підозру у скоєнні злочину.
Як повідомили 25 лютого у прес-службі Національної поліції, його дії кваліфіковано слідчими як опір працівнику правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків.

“24 лютого працівники Головного управління Національної поліції в м. Києві оголосили Храпачевському повідомлення про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.342 Кримінального кодексу України”, – йдеться в повідомленні.

Санкція статті передбачає покарання за вчинення опору представнику влади, працівнику правоохоронного органу, державному виконавцю тощо.

Слідство з’ясувало, що в ніч проти 7 лютого під час спроби затримання автомобіля, яким керував Храпачевський, один із поліцейських (Сергій Олійник. – “Н”) намагався припинити правопорушення і затримати водія. Натомість автомобіль рушив, протягнувши за собою працівника поліції і створивши загрозу його здоров’ю і життю.

Ростислав Храпачевський

Ростислав Храпачевський

Як зазначає прес-служба Нацполіції, сам не став слухати повний текст підозри, оголошений уповноваженим слідчим, але цей факт був зафіксований у присутності понятих та підтверджений відеозаписом.

Сьогодні, 25 лютого, Апеляційний суд Києва відклав до 2 березня розгляд скарги адвокатів патрульного поліцейського Сергія Олійника, якого підозрюють у вбивстві пасажира BMW під час переслідування. Як повідомляє “Громадське ТБ”, головуючий суддя Бевз пояснив таке рішення несвоєчасною подачею матеріалів справи, які надійшли до суду лише сьогодні о 12-й годині дня.

Тим часом Олійник у розмові з журналістами після судового засідання визнав, що вів справи проти учасників Автомайдану під час Революції гідності, будучи на той час слідчим в Оболонському районі Києва. За словами поліцейського, якого цитує “ЛігаБізнесІнформ”, він підписував повідомлення про підозру та клопотання про утримання під вартою.

“Була така ситуація, і я не міг не виконувати накази”, – пояснив Олійник.

При цьому він розповів, що від початку подій на Майдані (зокрема, після побиття студентів біля монументу Незалежності) написав кілька рапортів про звільнення з посади слідчого, однак “на рівні райвідділку їх не розглядали”.

“Мій рапорт розглянули тільки через місяць після того, як я відправив його рекомендованим листом у Головне управління МВС, і через три місяці мене звільнили”, – розповів Олійник.

Як писала “Новинарня“, раніше народний депутат від “Батьківщини” Ігор Луценко заявив, що Олійник нібито причетний до кримінальних справ проти учасників Автомайдану.

Нагадаємо, у ніч на 7 лютого в Києві патрульні поліцейські під час переслідування автомобіля BMW, що значно перевищував швидкість і створював небезпеку для навколишніх, відкрили по ньому вогонь із табельної зброї. У результаті смертельне поранення отримав один із пасажирів, 17-річний Михайло Медведєв.

“У таких випадках потрібно застосовувати вогнепальну зброю для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження… Я виконував свою роботу”, – пояснює Олійник.

Прокуратура оголосила йому підозру у перевищенні службових повноважень, у замаху на умисне вбивство та в умисному вбивстві, після чого Олійника заарештували.

На засіданні Апеляційного суду були присутні батьки поліцейського, які приїхали з Вінницької області. Батько Сергія, Володимир Олійник, заявив, що не засуджує свого сина.

“Про свого Сергія хочу сказати, що він з дитячих років був справедливий, це не перебільшення… того, чого він добився до сьогоднішнього дня, він добився сам”, – розповів Олійник-старший.

За його словами, коли Сергій звільнився з органів внутрішніх справ, то певний час “навіть насіння продавав, щоб бути незалежним”.

Коли почався набір до поліції, бачили б ви його очі від радості, коли він казав: “Тату, я такий, що я можу з такими ж людьми, які приходять на відбір, ми можемо щось в країні змінити, зробити цю реформу”. Йому це дуже подобалося”, – згадував батько Олійника.

Він також розповів, що його син дуже пишався, пройшовши відбір до патрульної поліції.

Як заявив адвокат підозрюваного Євген Музичук, Олійник готовий до того, що його візьмуть під цілодобовий домашній арешт.

“Ми готові на електронний браслет і, можливо, особисту поруку. Є низка нардепів, які виявили бажання взяти його на поруки. Заяви були долучені у Печерському суді, два нардепи – Антон Геращенко та Мустафа Найєм”, – повідомив адвокат.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна