Волонтер – про відео стрілянини по BMW: двоє неадекватів підставили всю поліцію, треба їй допомогти

 

Павло Кащук
волонтер, громадський діяч, член атестаційної комісії Національної поліції

(FB)

Ось і опубліковано відео стрілянини по BMW. Частина мене хоче порадіти й написати “а я вам казав…”. Інша частина – розуміє, що радіти, на жаль, нічому.

Сталася одна трагедія, яка здатна потягнути за собою набагато більшу проблему для країни.

Сьогодні ми отримали остаточні відповіді на запитання “що сталося?”. Але слідом за ним маємо куди більш серйозне питання: “як із цим бути?”.

Пара неадекватів [що стріляли по BMW, коли авто зупинилося], один із яких колишній мент, підставили цілу систему в такий нелегкий для неї момент.

На мою думку, створення патрульної поліції в Києві – найістотніша реформа в нашій країні після Майдану. Але в політичній боротьбі одних привладних олігархів з іншими цією реформою намагаються активно маніпулювати.
Одна сторона активно видає її за свою особисте досягнення і робить на цьому політичний піар. Інша сторона щосили намагається дискредитувати патрульних в очах суспільства.

Читайте також:
Прокуратура “шиє” копу, який стріляв по BMW,
перевищення службових повноважень і вбивство

Поліція випустила в шалене BMW не 77 куль, а 34.
Прокуратура ж іде “шляхом таврування”

Але ні тих, ні інших не цікавить доля самої реформи, як і доля країни в принципі. В одне наше вухо ллється бруд, в інше – пісні. Як завжди, нас хочуть змусити вірити в чорне або біле. Хоча насправді все, як завжди, простіше.

Нам не варто ні обожнювати патрульну поліцію, ні топити її в багні. Нам потрібно продовжувати вірити в неї і допомагати їй. Допомагати в тому числі здоровою критикою, контролем і вимогою ставати краще.

У Києві 2000 патрульних, більшість із яких лише здобувають перший досвід. Чи можна було набрати таку кількість людей, не проморгавши парочку неадекватів? Навряд чи. У сім’ї не без виродка, як-то кажуть. І за дії кількох випадкових людей у структурі не варто судити про всю систему.

З іншого боку, керівництву поліції, як мені здається, не варто оголошувати всіх патрульних своїми “улюбленими дітьми” та “тягти мазу” за кожного, хоч би що він зробив.

Я не звинувачую керівництво в тому, що трапилося. На жаль, ситуація була складною, і двоє людей не змогли з нею впоратися правильним чином. Це їхнє особисте рішення і їхня відповідальність. Вони знали закон, вони самі прийняли рішення стріляти й будуть за нього відповідати.

Лічені роки тому про подібну ситуацію ми, швидше за все, не дізналися б, або дізналися б, що “в перестрілці загинув терорист, у якого в багажнику був кулемет і атомна бомба”.

Те, що сьогодні ми побачили відео з докладним та прозорим розбором, і є одним із досягнень реформи.

Я вважаю, що того, хто стріляв, потрібно судити – відкрито й неупереджено. І, на мою думку, він повинен сісти.

Багато хто каже, що таким чином ми “угробимо” патрулі, що більше ніхто не захоче працювати й не дістане пістолет з кобури. Це повна нісенітниця!

Я спілкувався з десятками копів. Усі вони визнають, що той, хто стріляв, діяв неадекватно.

Хлопці не проектують ситуацію на себе, позаяк знають, що в такій ситуації не вчинили б так само. Ті, хто адекватний, хто здатний тверезо й холодно мислити, розуміє, що їм нема чого боятися. Більш того, вони бачать, що в будь-якій ситуації отримають максимальну підтримку керівництва в рамках закону і можуть розраховувати на правосуддя.

А психи й випадкові люди в поліції нехай знають, що за свої дії їм доведеться відповідати.
Тільки з такими підходами ми отримаємо справжню поліцію, яка не буде розстрілювати нас на майданах і в той же час буде жорсткою з тими, хто цього заслужив.

Як ви знаєте, я давно знайомий з начальником департаменту патрульної поліції Євгеном Жуковим. Ще з тих пір, коли ми готували снайперів 79-ки. Але мій перший емоційний пост після стрілянини викликав між нами конфлікт. На звинувачення в низькому рівні вогневої підготовки він резонно запропонував мені не тріпатися, а допомогти.

І вчора я прийшов у департамент з пропозицією допомоги. На те вона і НАЦІОНАЛЬНА ця поліція, щоб народ брав участь у її становленні та розвитку.

Зовсім скоро ми разом знайдемо кращих інструкторів, залучимо фінансування, виб’ємо патрони, побудуємо правильну програму вогневої підготовки. Сподіваюся, все вийде, адже досвід є.
Будемо тримати вас в курсі.

Читайте також:
Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна