Ситуація в АТО: 47 обстрілів за добу, напередодні росіяни вдарили по Луганську

 

 

Прес-центр штабу АТО повідомив про 47 обстрілів позицій українських військ протягом минулої доби, 17 лютого. Один український військовий загинув, троє – поранені.

“Переважна більшість цих обстрілів мала прицільний характер. Найбільша кількість порушень режиму припинення вогню зафіксована в передмістях Донецька та Горлівки”, – інформують у штабі.

З гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів були обстріляні наші опорні пункти в Опитному, Пісках, Троїцькому, Зайцевому, Новгородському та Луганському. Крім того, в Мар’їнці (де з 17 лютого закритий пункт пропуску) та Опитному ворог вів вогонь з мінометів калібру 82 мм.

По позиціях українських військ неподалік Красногорівки противник впродовж доби шість разів відкривав вогонь, використовуючи міномети, зенітну установку та БМП.

В районі Майорська проросійські найманці вкотре застосували озброєння заборонене Мінськими домовленостями: в напрямку шахти №6-7 по укріпленнях ЗСУ вела вогонь 122-мм артилерійська установка ворога.

На Луганському напрямку зі стрілецької зброї були обстріляні українські позиції неподалік Трьохізбенки.

Як повідомив на брифінгу для журналістів речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник, упродовж минулої доби загинув один український воїн, ще троє отримали поранення.

“Біля населеного пункту Піски група військових підірвалася на ворожій розтяжці, в результаті один наш військовий загинув, двоє поранені. Ще один наш воїн дістав поранень у результаті мінометного обстрілу біля Мар’їнки”, – зазначив Мотузяник.

Нагадаємо, напередодні, 16 лютого, ішлося про 60 обстрілів позицій ЗСУ та застосування бойовиками “градів”.

Росія підтягує заборонену зброю

Крім того, розвідка ГУР МО повідомляє, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ передала інформацію про наявність танків та 122-міліметрових реактивних систем залпового вогню “Град” у районах Горлівки і Сабівки, що є порушенням мінських угод.

“Триває постачання з території Росії угрупованням окупаційних військ озброєння та військової техніки, боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів (ПММ). 15-16 лютого до залізничної станції Макіївка прибув ешелон з артилерією (122-мм гаубиці Д-30), боєприпасами (до 40 тонн) та ПММ (до 60 тонн), до Кумачового залізницею доставлено військову техніку: п’ять бойових броньованих машин, дві 122-мм РСЗВ “Град”, два паливозаправники, два вантажних автомобілі”, – інформує ГУР МОУ.

Обстріл Луганська

Головне управління розвідки Міністерства оборони України також заявляє, що напередодні російські військові обстріляли житлові квартали окупованого Луганська. Про це йдеться в інформації ГУР.

“Встановлено, що 16 лютого ц.р. з позиції поблизу н.п. Олександрівськ російські військові завдали артилерійського обстрілу по житлових кварталах Луганська”, – сказано в повідомленні.

Як повідомляє сайт Informator.lg.ua з посиланням на користувачів соціальних мереж, в Луганську на кварталі Південний розірвалися дві міни імовірно калібру 82 мм, одна міна не розірвалася.

“Повідомляють з Луганська: годину тому 2 прильоти начебто на квартал Південний. Один снаряд не розірвався. Біля бару “Південний” метушаться “швидкі” і МНС. О 10:50 прийшло підтвердження: прилетіло на Південний, біля дитячого садка лежить нерозірваний снаряд”, – повідомляють місцеві жителі.

За даними одного з луганчан, обстріл вівся з об’їзної дороги, яка проходить поруч з кварталом.

Луганські сепаратистські телеканали поширюють версію, що обстрілювали місто “київські карателі”.

У свою чергу командир 92-ї окремої механізованої бригади Віктор Ніколюк спростував причетність українських військовослужбовців до обстрілу Луганська. За його словами, військові на даний момент не мають озброєння з необхідною дальністю стрільби.

“Наша артилерія давно відведена на далекі відстані згідно з мінськими угодами. Те озброєння, яке ми використовуємо в даний момент відповідає Мінським домовленостям і за тактико-технічними характеристиками не має можливості стріляти на таку дальність”, – заявив комбриг.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна