Активісти схвалили обмін України й Росії заблокованими фурами

 

Активісти, які беруть участь у блокуванні транзиту російських вантажівок по території України, погодилися пропустити їх назад в Росію.
Про це заявив один з організаторів акції Тарас Деяк.

“Погоджуємося пропустити російські вантажівки через територію України до Росії у відповідь на розблокування українських автомобілів, вантажів та водіїв у русі через кордони Росії в напрямку України.
Робимо це заради українців, зокрема, наших земляків-закарпатців, яких чимало залишилося “заручниками” в Росії без змоги виїхати додому”, – йдеться в повідомленні.

Деяк також зазначив, що активісти продовжують стежити за ситуацією на кордонах і основних шляхах сполучення.

Також активісти заявили, що їхня вимога заборонити транзит товарів РФ по території України виконана частково.
“Наголошуємо на необхідності затвердити рішення як про постійну заборону переміщення вантажів, так і загалом роботи бізнесу країни-окупанта в Україні”, – написав Деяк.

Нагадаємо, наразі український Кабмін тимчасово заборонив такий транзит.

Раніше у вівторок, 16 лютого, Міністерство інфраструктури домовилося про безперешкодне повернення в Україну тих українських вантажівок, які в результаті призупинення транзиту залишились на території Росії або в країнах Азії на кордоні з РФ. Натомість Україна дозволить проїзд по своїй території російським ваговозам, які чекають на повернення додому з країн ЄС, повідомила прес-служба відомства.

“Таке рішення було сьогодні узгоджене з Міністерством транспорту Російської Федерації. Воно дозволить повернути додому більше 600 українських водіїв, у яких закінчуються харчі та паливо на обігрів автомобіля. Прийняте рішення дозволить українським водіям повернутися до своїх сімей, а їх роботодавцям – повернути свої автомобілі та мінімізувати неефективний простій на території третіх держав”, – сказано в повідомленні.

Режим “їду додому” запроваджується з 16 до 25 лютого включно.

Українська сторона у свою чергу забезпечить супровід колон російських фур до кордону з Росією або Білоруссю, повідомили в Мінінфраструктури.

“Ми закликаємо громадських активістів у найближчі 10 днів не заважати пересуванню вантажних російських автомобілів додому. Це запорука того, що наші українські водії зможуть без перешкод дістатись України”, – заявила заступник міністра інфраструктури Оксана Рейтер.

У відомстві нагадали, що за останній тиждень більше 350 українських вантажівок були зупинені на території РФ, та більше 300 автомобілів залишаються в країнах Азії, очікуючи на повернення до України транзитом через Росію.

Аналогічно на території України активістами було зупинено близько 60 фур, та більше 500 авто накопичились на кордоні України з ЄС, очікуючи на повернення до Росії транзитом територією України.

Нагадаємо, українські праві активісти почали блокувати проїзд російських фур на митних пунктах України з 12 лютого, блокада охопила 10 областей. Це сталося після того, як російські ваговози масово поїхали транзитом через Україну через непідписання угоди про транзит між Росією й Польщею. Російська сторона 14 лютого в односторонньому порядку зупинила пересування своєю територією всіх українських фур. У відповідь на це 15 лютого Україна заборонила рух російських вантажівок.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна