Кабмін офіційно заборонив транзит російських фур територією України

 

Кабінет Міністрів прийняв офіційне рішення про призупинення транзитних переміщень вантажних автомобілів із Росії територією України.
Як повідомили УНІАН у департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну, відповідне протокольне рішення було прийняте сьогодні на урядовій нараді.

У Кабміні нагадали, що Російська Федерація в порушення правил і процедур Світової організації торгівлі та двосторонньої міжурядової угоди щодо автомобільних перевезень в односторонньому порядку зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів територією Росії.

До моменту отримання пояснень від російської сторони та вирішення даного питання Україна тимчасово припиняє транзитні перевезення вантажними автомобілями, зареєстрованими в РФ, територією України.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що у зв’язку з тим, що РФ в односторонньому порядку здійснила порушення правил і процедур СОТ та в односторонньому порядку зупинила переміщення українських вантажних автотранспортних засобів територією РФ, Міністерство закордонних справ України невідкладно направило ноту Росії з вимогою пояснення таких незаконних дій.

“До моменту отримання пояснень та вирішення даного спору Україна тимчасово призупиняє дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в Російській Федерації, що тягне за собою тимчасове припинення транзитних перевезень вантажними автомобілями РФ територією України”, – заявив Яценюк.

“Ми вимагаємо від Росії невідкладно виконати вимоги СОТ, відновити транзитний рух українських автотранспортних засобів”, – наголосив він.

Яценюк зазначив, що українська сторона проводить консультації з країнами-членами Європейського Союзу і звертається до країн-членів ЄС щодо виконання РФ базових принципів Світової організації торгівлі.

Варто зазначити, що Російська Федерація повністю зупинила транзит товарів з України через свою територію з початку січня 2016 року. Підставою для цього був указ президента РФ від 01 січня 2016 року № 1 “Про заходи щодо забезпечення економічної безпеки та національних інтересів Російської Федерації при здійсненні міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію Республіки Казахстан через територію Російської Федерації”.

З 1 лютого припинилися вантажні автоперевезення між Росією й Польщею (після закінчення відповідної угоди), і водії та фірми-перевізники з РФ почали об’їзджати Польщу транзитом через Україну до Словаччини та Угорщини.

Із 12 лютого українські громадські активісти на митних постах почали блокувати заїзд російських вантажівок в Україну.
Учора ввечері Чернігівська область стала десятим українським регіоном, який приєднався до акції з блокади фур з РФ.

У відповідь на блокаду в Україні міністерство транспорту Росії заборонило в’їзд до РФ вантажівкам з України.

“Станом на 09:00 15.02.2016 р. на території РФ затримано 152 автотранспортні засоби, що належать українським перевізникам. Випадків вчинення протиправних дій з боку водіїв автомобілів не зареєстровані”, – повідомив Ространснагляд.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна