Нова відповідь агресору. Блокада транзиту російських фур охопила вже вісім областей

 

Громадянська акція з блокування транзиту російських вантажівок через Україну охопила вже вісім областей.
Блокада стартувала 11 лютого на Закарпатті. Станом на сьогодні ініціативу правих активістів підтримали також у Львівській, Волинській, Рівненській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Сумській та Житомирській областях. За повідомленням активістів, Чернігівська та Вінницька області мають долучитися до акції громадянської блокади 15 лютого.

Сьогодні рух вантажівок із російськими номерами заблоковано практично на всіх митницях Західної України. Порушень громадського порядку не зафіксовано, передає канал “112 Україна”.

У Закарпатській області заблоковано рух російських фур на КПП “Нижні Ворота”, звідки почалася акція.

Очікувано підтримали блокаду вантажного транспорту і у Львівській області. Більше двох десятків активістів перевіряють всі вантажівки на відрізку траси Київ-Чоп у селі Конюхів. Вони зупиняють на виїзді з Львівщини фури з номерними знаками РФ, які прямують у бік Закарпаття.

Також перекрито рух для російських фур на пункті пропуску “Доманове” Волинської області – там перекривають в’їзд в Україну вантажівок з російськими номерами.

Безстрокова акція з блокування в’їзду до України вантажних фур учора ввечері почали також у Житомирській області на пункті “Виступовичі” – тут розвертають вантажівки, які прямують в Україну через Білорусь.

До акції долучилися Івано-Франківщина й Буковина.
“Ми пройшлися по дуже великій черзі і розвертаємо фури назад в “Москаляндію”. Порубне закрито для москальських фур”, – повідомила учасниця акції “Правого сектору” й “Самооборони” в Чернівецькій області Любов Кукурузяк.

Позиція Москаля

На Закарпатті під час блокування в пункті Нижні Ворота 13 лютого виникло силове протистояння. Зрештою сім вантажівок із номерами РФ під конвоєм поліції доїхали до кордону Словаччини, після чого російські фури тут більше не з’явлалися.

“Ситуацію вдалося владнати, однак причини конфлікту не усунуті, – повідомив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. –  Їх можна вирішити тільки на рівні Кабінету Міністрів України, який має нарешті визначитися щодо ставлення до Росії, що є країною-агресором, і прийняти принципове рішення про транзит російських вантажівок через територію України. В іншому разі подібні акції будуть виникати й далі, причому не тільки на Закарпатті, а й по всій Україні. Моя принципова позиція залишається незмінною – транзит комерційного автотранспорту країни-агресора через нашу територію має бути офіційно заборонений”.

Мінтранс умив руки

Міністерство інфраструктури України не має компетенції реагувати на акції громадських активістів по перекриттю доріг з метою блокування в’їзду в Україну вантажних автомобілів із ​​російськими номерами або товарами. Про це повідомила заступник міністра інфраструктури Оксана Рейтер.

“Зараз в Україні проходить багато акцій. Нормальна, мені здається, реакція на вигляд російського прапора. З формальної точки зору, перекриття дороги ц- е правопорушення, але міністерство не компетентно реагувати на них, для цього є інші служби і процедури”, – передає слова пані Рейтер “Інтерфакс-Україна”.

На думку чиновниці, складнощі, які з’явилися у російських перевізників через блокаду, “змусять їх уряд думати менше про політичні питання, а більше думати про добробут громадян і проблеми”.

Рейтер висловила думку, що в ситуації, яка зараз склалася, Україні не обмежать повністю транзит товарів через Росію.

Почалося з Польщі

Поштовх блокаді російських фур в Україні дала інформація про те, що з 1 лютого припинилися вантажні автоперевезення між Росією й Польщею. Тому водії й фірми-перевізники з РФ почали приймати рішення щодо об’їзду Польщі транзитом через Україну до Словаччини та Угорщини.

Російський мінтранс і міністерство інфраструктури й будівництва Польщі не змогли домовитися про продовження дозволів для транспортних компаній на 2016 рік.

“З 1 лютого, коли закінчується термін діючих дозволів, російські фури не зможуть в’їхати на територію Польщі, а польські – в Росію. Поки сторонам вдалося домовитися лише про те, що всі російські машини, які знаходяться зараз у Польщі, зможуть повернутися в Росію до 15 лютого по дозволам 2015 року”, – повідомляло раніше агентство “РБК”.

Кількість дозволів на в’їзд великовантажних автомобілів країни узгоджують щорічно. Порядок узгодження встановлено міжнародними договорами. Існує два типи дозволів для транспортних компаній: двосторонні і на/з території третіх країн (тристоронні).

Читайте також:
Кримські татари привітали блокування транзиту російських вантажівок
через континентальну Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна