Туреччина обіцяє захищати сирійське Алеппо від Асада і Росії

 

Туреччина готова захищати стратегічне для збройної опозиції президенту Сирії Башару Асаду сирійське місто Алеппо. Відповідну заяву зробив прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, повідомляє Newsru.ua з посиланням на турецьке агентство “Анадолу”.

“Ми повернемо наш історичний борг. Колись наші брати з Алеппо захищали наші міста – Шанліурфу, Газіантеп, Кахраманмараш, тепер ми захистимо героїчне Алеппо. За спиною його захисників уся Туреччина“, – сказав Давутоглу на засіданні парламентської фракції очолюваної ним правлячої Партії справедливості й розвитку.

Тим часом наступ сирійських військ на позиції противників президента Сирії Башара Асада триває.

“Люди продовжують гинути, міста руйнуватися, люди натовпами залишають домівки. Режим Башара Асада і Росія кожен день скидають бомби на голови мирних людей, руйнують їхні будинки”, – наголосив глава турецького уряду.

“Ми знаємо про те, куди впала кожна бомба, скинута Росією. Ми відчуваємо біль Алеппо в своїх серцях”, – наголосив Давутоглу.

За його словами, проти сирійців воюють нині не тільки сили режиму, а й бойовики з руху “Хезбалла”, нерегулярні загони з Ірану і Росія.

“Уявіть, цей народ і населення Алеппо, яке все ще чинить опір під натиском Ірану, Росії і сирійських сил. З часів Другої світової війни людство не бачило стільки жорстокості і горя”, – заявив Давутоглу.

Він також попередив Росію, що вона може застрягнути в Сирії так само, як свого часу СРСР – в Афганістані.

Він також акцентував увагу на тому факті, що біля кордонів Туреччини скупчилися десятки тисяч сирійців, які тікають від бомбардувань.
Наразі Туреччина не відкриває для них кордон, хоч і надає табору біженців гуманітарну допомогу.

Раніше про готовність направити в Сирію озброєні загони спецпризначення для боротьби з бойовиками терористичного угруповання “Ісламська держава” заявила Саудівська Аравія.

Напередодні, 8 лютого, війська Асада відновили контроль над населеним пунктом Кфін, що за п’ять кілометрів від Тель-Ріфаата, вибивши бойовиків угруповання “Джебхат ан-Нусра”. Бойові дії в цьому прикордонному з Туреччиною регіоні ведуть загони курдів, які звільнили від екстремістів за останні дні чотири селища – Дейр-Джамаль, Мараназ, Ез-Зіяр і Хрейбі.

Сирійські війська домоглися успіху і в північних околицях Латакії, де взяли під контроль населені пункти Ель-Хор, Рвейсат, Сувейді і Ваді-ель-Азрак. Армійські частини і ополченці оточують Кенсабу – останній укріпрайон противника.

Західні ЗМІ раніше повідомили, що в боях беруть участь російські військові інструктори.

Читайте також:
Операція в Сирії для Росії дешевша за окупацію Криму й Донбасу – чиновник РФ

Через загострення ситуації посольство України в Сирії евакуюють до Лівану

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна