Пивоварський не йде в політику і називає конкретні умови, на яких він залишиться в уряді

 

У разі своєї відставки з посади міністра інфраструктури Андрій Пивоварський не піде в політику і вважає безпідставним створення такими ж, як він, міністрами-відставниками реформаторської політичної партії.
При цьому Пивоварський назвав умови, на яких він погодився залишитись в уряді, відкликавши попередню заяву про відставку.

“Я в політику не збираюся йти – я не політик. Або не вмію домовлятися, а це чи не головна властивість політиків”, – сказав Андрій Пивоварський в інтерв’ю агенції “Ліга”.

На запитання: “Чи розглядаєте ви для себе можливість в перспективі міняти систему безпосередньо всередині парламенту? Чи вважаєте можливим створення політичної сили, куди увійдуть міністри-технократи, що не відбулися?” Пивоварський відповів: “Ні. Не було навіть такого обговорення. Створення нового політичного руху без більшості в парламенті, без консенсусу політичних еліт ні до чого не приведе. А консенсусу зараз немає”.

Умовою збереження уряду Андрій Пивоварський назвав затвердження Верховною Радою 16 лютого програми Кабміну на 2016 рік.

Також Пивоварський оголостав власні умови, на яких він залишатиметься міністром інфраструктури:
“Перше – справедлива зарплата держслужбовців. Без цього не можна забезпечити якісну роботу всього апарата чиновників” (нагадаємо, через низьку зарплату Пивоварський і написав заяву про відставку наприкінці 2015 року).

“Друге – створення нової програми коаліції й запровадження відповідальності за її невиконання, – сказав він, висловивши обурення: Минулого тижня за закон про цільовий дорожній фонд проголосувало 140 депутатів. А це основний закон для реформи автодору! Ще один закон про реформу автодору №0954 і закон про внутрішній водний транспорт навіть не винесли на порядок денний. Я відповідаю за реформи, а Рада вже розроблені законопроекти навіть не виносить на голосування, а якщо виносить – не ухвалює”.

“Послухати депутатів – в уряді сидять одні негідники, які нічого не роблять. При цьому в парламенті лежить майже 100 життєво необхідних для розвитку країни законопроектів, які просто не ухвалюються”, – наголосив міністр.

“Третя умова – приватизація. Сьогодні держкомпанії буквально “дояться” для виведення коштів на фінансування політичних партій і для депутатів особисто. Це відбувається як на центральному рівні, так і на регіональному… Подивіться на список стратегічних держкомпаній. Там є компанія Укрінтеравтосервіс. У ній немає нічого стратегічного, але на ній заробляють гроші. І тому я вже 14 місяців хочу й не можу змінити керівника”, – зазначив міністр.

“Міняю керівника Херсонського порту. Кількість отриманих депутатських звернень – величезна. “Октябрський” порт, Укрпошта – ситуація аналогічна: конкурси заблоковано судом”, – сказав Пивоварський.

На його думку, “усі держкомпанії, крім невеликої кількості стратегічних (на кшталт Нафтогазу, Укрпошти, Укрзалізниці), треба терміново продати. Це одне зі джерел зла. Тут генеруються корупційні потоки, які потім направляють на боротьбу зі мною й ініціативами нашого міністерства”.

“Наступне – реформа адміністрування податків, і це не ідеться про зниження податкових ставок. Про цю реформу говорять 14 місяців. Рішення можна прийняти зараз і наступного тижня почати реформу”, – заявив Пивоварський.

Андрій Пивоварський вважає, що українські політики лише “говорять про європейський вибір, а по-європейському жити не хочуть”, вимагаючи доступу до бюджетних потоків на держпідприємствах.

Міністр нагадав: “Ми публічно заявили в четвер у Кабміні, що потрібно виключити будь-який вплив на діяльність уряду”. Але “вже в п’ятницю в парламенті до мене підійшли п’ять депутатів із проханнями. Більшість із них – призначення на посади в держкомпанії. Питаю: “Для чого ви це робите? Ми ж тільки що сказали, що потрібно це виключити”, – розповів Пивоварський.

Він зазначив: “Коли спілкуєшся з лицеміром, який чистою українською мовою згадує, як він стояв на Майдані, а потім просить “віддати” йому держпідприємство “ікс” (у даному випадку йдеться про Укрпошту) в обмін на послугу, складно себе стримувати”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна