“Сепари” і Кремль готують незаконні вибори у квітні

 

У Кремлі стартувала робота з підготовки незаконних місцевих виборів на окупованому Донбасі вже в квітні ц.р. Цей процес координує радник президента Росії Владислав Сурков, пише “Апостроф“.

20 січня в Луганську нібито відбулася зустріч помічника російського президента Владислава Суркова з ватажками “ДНР/ЛНР”, на якій сторони обговорили технічні моменти майбутніх місцевих виборів.
За наявною інформацією, показові вибори планують провести не за українським, а за власним “законодавством” не пізніше другої половини квітня.

Ближче до кінця січня в ЗМІ з’явилися й відповідні заяви самопроголошених керівників ОРДЛО про необхідність проведення своїх виборів, без яких “неможливо вирішувати адміністративно-господарські та міжнародні питання”.

У приватній бесіді співробітник громадської організації, яка займається моніторингом виборів на Кавказі, повідомив, що йому та низці його колег з Абхазії, Грузії та Вірменії систематично надходять пропозиції від російських дипломатів і проросійських організацій взяти участь у виборах на Донбасі в якості міжнародних спостерігачів.
При цьому російська сторона, за словами співрозмовника, гарантує безпеку й особисту охорону “народної міліції”, а за тижневе відрядження пропонується дуже велика фінансова винагорода.

Потенційних спостерігачів орієнтують, що вибори в “ДНР/ЛНР”повинні відбутися в середині квітня.

Швидше за все, така підготовча робота з вербування міжнародних спостерігачів відбувається не тільки в пострадянських країнах, а і в колі “друзів Путіна” в Євросоюзі, а також на інших континентах, зазначили у виданні.

Читайте також:
“Мером” окупованої Горлівки став перебіжчик з Євромайдану

Проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі передбачено мінськими домовленостями. За однією з версій, вони мали відбутися ще до кінця 2015 року.

Українську концепцію виборів в ОРДЛО було представлено в Мінську 27 жовтня. Київ наполягає, що вибори на окупованих територіях мають пройти за чинним українським законом про вибори місцевих органів влади. Цей політичний процес має включати відновлення в регіоні діяльності українських партій, вільний доступ в ОРДЛО українських медіа й журналістів, юрисдикцію українських судів та ЦВК над процесом виборів.
Також передбачено повне виконання мінських протоколів, демілітаризація, виведення незаконних збройних формувань та іноземних військ, відновлення контролю України над усім кордоном Донецької й Луганської областей із Росією.

Керівники “ДНР/ЛНР”, обрані на псевдовиборах 2014 року, відкидають такий сценарій і наполягають на недопущенні України до їхніх виборів.

У 2015 році “ДНР” і “ЛНР” призначали свої місцеві вибори на 18 жовтня і 1 листопада відповідно, але під тиском міжнародної спільноти формально “перенесли” їх на весну 2016-го. Інакше це означало б односторонній зрив мінського процесу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна