У фонді, який “змусив” усю Україну збирали пластикові кришки, визнали: виготовити з них протези неможливо

 

Із пластикових кришечок, які збирають по всій Україні, справді не роблять протезів. Це визнали у Благодійному фонді “Овес”, який запровадив цю ініціативу, повідомляє “Українська правда. Життя”.

Оголошення “кришечки на протези здавати в таку-то кімнату” вже з рік висять ледве не в кожному українському офісі. Кришки від пластикових пляшок організовано збирають у дитсадках і школах, інколи відповідні “пункти збору” влаштовують навіть у під’їздах або біля консьєржів на вході в багатоквартирні будинки.

кришечки-протези-діти

Байдуже, що за цей час фахівці вже не раз роз’яснювали: виготовляти протези з тієї пластмаси, яку отримують після переробки цих кришок, неможливо.
Аж у грудні 2015 року відповідне роз’яснення нарешті видала й Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО.

“Протези зі сміття не виготовляють, оскільки такий протез – це високотехнологічний сучасний пристрій, а збираючи пластикові кришечки, громадяни допомагають переробним підприємствам безкоштовно отримувати сировину”, – зазначили в Держслужбі.

Але це повідомлення пройшло мало поміченим пресою й ще менше – активістами зі збору “кришечок для героїв”. Адже люди прагнуть хоч якось долучитися до допомоги бійцям, постраждалим в АТО, і це, безумовно, благородне бажання.

Тим паче, що, як з’ясувалося, зібрані кришечки таки сприяють добрій справі.

Як пояснили в БФ “Овес”, який на рекламних плакатах повідомляв про акцію “збору та утилізації пластикових пляшок та окремих кришок для подальшої переробки та виготовлення протезів та їх частина для воїнів АТО”, отриманий у результаті пластик не йде на комплектуючі для протезів. Але зібрані кришки здають на переробку, і вже отримані за це кошти спрямовують на допомогу бійцям.

кришечки-протези

“Збирається пластик, здається переробникам, виручені кошти безготівково надходять на рахунок фонду і далі так само безготівково перераховуються тому, хто потребує допомоги саме в протезуванні”, – пояснила директор фонду Тетяна Руденко.

За її словами, фонд не шукає бійців, які потребують протезування, вони самі до них звертаються.

За весь час акції на виручені кошти вдалось профінансувати 120 тисяч гривень для протезу Сергія Тимощука, та ще 58 тисяч гривень для протезу іншого бійця.

Голова фонду також повідомила, що переробники сміття, з яким співпрацює БФ “Овес”, закуповують кришки за ціною 8-10 гривень за кілограм, залежно від того, де їх беруть і чи сортовані вони за кольором.

На запитання “УП. Життя” про те, що в оголошенні не зовсім коректно вказано інформацію про призначення кришечок, Руденко сказала: “Якщо вам кажуть, що не можуть зайти в пошту, ви ж розумієте, що йдеться не про звичайну пошту, а електронну”.

“Ми навіть не могли уявити, що хто подумає, що з кришечок можна зробити щось… Я, крім LEGO, не бачила нічого, що можна зробити з кришечок. Ви ж як доросла людина теж розумієте, що стіл, машину з них не зробимо”, – додала очільниця фонду.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна