Посол США розкритикував “Мінстець” і закликав активніше боротися з корупцією

Глава дипмісії Сполучених Штатів, зокрема, наголосив, що гібридна війна проти України має кілька компонентів: економічний, воєнний, політичний та інформаційний тиск.
“Мета Росії – не довести правду. Мета – заплутати,  відволікти, заперечувати, відхилити Україну з правильного напряму – і вивести нас із рівноваги“, – вважає Пайєтт.

Посол нагадав, як два роки тому в Криму багато місцевих жителів, наслухавшись кремлівської пропаганди, боялися, що до них прийдуть “фашисти, які захопили владу у Києві”, а “Правий сектор” придушить протести незгодних кримчан танками.

“Тоді ми думали, що це смішно. Але це була демонстрація тієї схеми, яка пізніше повторилась знову, тієї геббельсівської пропагандистської машини, яку Кремль застосовував як частину своєї стратегії проти України”, – наголосив Пайєтт.

На думку американського амбасадора, в цій ситуації найбільшою помилкою з боку України було б витрачати час та енергію на спростування брехні. “Це не фашисти! Про що ви говорите? – саме таких заяв і очікує Росія”, – вважає посол.

“Є феномен у психології, який називається віддзеркалювання, коли ви звикаєте просто відображати поведінку вашого опонента. І, на мою думку, це один із ризиків для України. Це велика помилка для української влади, для українських людей – створити фабрику тролів, як у Санкт-Петербурзі, фабрикуючи контрпропаганду в соцмережах. Це величезна помилка -створити «Міністерство правди», яке намагається створити альтернативні історії. Це не допоможе перемогти в інформаційній війні”, – сказав Пайєтт.

І наголосив, що “єдиною справді потужно відповіддю на гібридну війну Кремля й інформаційною кампанією проти цієї держави є успішна, модернізована, європейська, демократична Україна”.

За словами посла США, пріоритетом номер один для України й українського товариства в 2016 році повинна стати війна з корупцією: “Це ключове питання для демонстрації того, що Україна рухається вперед. У цьому сенсі найкраща зброя проти Кисельових усього світу – це ваш антикорупційний прокурор, це такі заступники генпрокурора, як Давид Сакварелідзе, які намагаються злочинців до відповідальності. Це ваше Національне антикорупційне бюро. Всі інститути , які США будуть рішуче підтримувати”.

Пайєтт вважає, що для України важливо розвивати професійні та вільні від олігархічного контролю медіа, які б надавали об’єктивну інформацію, а також захищати свободу слова і плюралізм думок

Для журналістів, на його думку, важливим лишається дотримання професійних стандартів: “Повідомляти факти. Відмовлятись, коли хтось хоче купити їх матеріали. І не потрапляти у пастку, в яку, вважаю, іноді потрапляють міжнародні медіадотримуючись переконання, що критерієм об’єктивності є публікація точки зору обох протиборчих сторін, навіть якщо одна сторона є безсумнівно сфабрикованою”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна