Німеччина погодиться на “Північний потік-2”, лише якщо Росія пустить газ через Україну

 

Проект газопроводу “Північний потік-2” прогресуватиме лише в тому разі, якщо Україна збереже статус транзитної держави і Росія надасть гарантії надійного постачання газу до країн Східної Європи.
Про це заявив віце-канцлер, міністр економіки Німеччини Зігмар Габріель під час переговорів із польським урядом 29 січня у Варшаві, повідомляє DW.

Окрім продовження транзиту газу до Європи через Україну після 2019 року, Росія повинна гарантувати безперервне постачання газу до Польщі, Білорусі та Німеччини через газопровід “Ямал”, уточнив віце-канцлер. Він заявив, що вже говорив про це з Москвою.
Газопровід “Північний потік-2” для Німеччини є питанням бізнесу, а для Польщі – політичним питанням, визнав Габріель.

Керівництво Польщі виступає проти будівництва “Північного потоку-2” по Балтійському морю, вважаючи це не економічним, а політичним проектом, який суперечить європейському законодавству і підриває енергетичну солідарність у Європі.

Нагадаємо, російський “Газпром” і група європейських компаній домовилися про будівництво газопроводу “Північний потік-2” у 2015 році.
У грудні 2015 року канцлер Німеччини Ангела Меркель визнала наявність розбіжностей між окремими державами ЄС щодо “Північного потоку-2” на саміті Євросоюзу, а також назвала проект спорудження газопроводу “приватним”.

Перша нитка “Північного потоку” (Nord Stream) пролягла між російським Виборгом та німецьким містом Грайфсвальд була запущена в листопаді 2011 року. Цей газопровід пройшов територією Росії, Швеції, Данії і Німеччини, його довжина склала близько 1,2 тис. км.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна