Усміхнений Ходорковський сфотографувався зі “співачкою Путіна” Валерією

 

Головний редактор радіостанції “Ехо Москви” Олексій Венедиктов опублікував у своєму “Інстаграмі” фото з екс-главою ЮКОСа, колишнім російським політв’язнем Михайлом Ходорковським, “пропутінською” співачкою Валерією та її чоловіком і продюсером Йосипом Пригожиним.

“Вгадай усіх — от компанія яка. Зіштовхнулися в ресторані Hakkasan”, — написав Венедиктов.
Ідеться про ресторан у Лондоні.

Другий зліва - Олексій Венедиктов, далі стоять Михайло Ходорковський, Валерія та Йосип Пригожин. Фото з Instagram Венедиктова

Другий зліва – Олексій Венедиктов, далі стоять Михайло Ходорковський, Валерія та Йосип Пригожин. Фото з Instagram Венедиктова

Це фото викликало жваве обговорення й осуд у російських соцмережах.
Прибічники політики президента Росії Володимира Путіна, якого палко підтримують Валерія з Пригожиним, украй обурені тим фактом, що улюблена співачка фотографується “зі злочинцем”.
Зазначимо, що саме в день публікації скандального фото, 27 січня, Московський міський суд визнав законним рішення Басманного суду про заочний арешт Ходорковського. На цей раз — за звинуваченням у замовленні вбивства мера Нєфтєюганська 1998 року.

Натомість прихильники російської опозиції, навпаки, засмучені появою нібито опозиційного Ходорковського в такій компанії (зауважмо, що “братання” самого Венедиктова з “голосами Кремля” вже давно нікого не дивує).

“Михайле Борисовичу, не треба розмивати лінію фронту. Коли ви “фоткаєтеся” з негідниками, підлотою, ви показуєте всім, що це вони “понарошку”, і ви – “понарошку”. Мовляв, це на сцені ми – Монтеккі й Капулетті, а в житті-то ми зараз пиво разом пити вирушимо. І кров зовсім і не кров, не плачте, дітки. І ті, хто вірить вам, нам і приймає все це за чисту монету, а не читку п’єси за ролями, від таких фотографій почуваються обпльованими”, – написала у своєму “Фейсбуці” російська журналістка Божена Ринска.

За словами журналістки, вона “почувається обманутою в найкращих почуттях”, адже “всерйоз” ходила на акції опозиції на Болотній площі та проспекті Сахарова.
Інститут нерукостискання, биття по морді негідників, він не просто так існував у менш підлі часи”, – нагадує засмучена Ринска.

Цікаво, що саме “дипломатією”, яка передбачає “взаємне рукостискання при зустрічі“, виправдовується за фото з Ходорковським Йосип Пригожин.
У коментарі сайту Super продюсер пояснив, що вони з Валерію просто зайшли пообідати, побачили Венедиктова з Ходорковським і зробили фото на пам’ять.

“Ми не говорили про політику! Країна у нас у всіх одна, незалежно від політичних поглядів. Не можна не любити артиста, навіть якщо людина перебуває на іншому боці“, – переконаний Пригожин.

Російська преса, коментуючи цю “подію”, не втомлюється нагадувати, що “деякі українські ЗМІ” напередодні “поховали” Валерію, написавши, нібито вона загинула в ДТП. А співачка так ефектно довела, що жива-здорова й “не дочекаєтесь”.

Михайло Ходорковський, який очолював на той час одну з найбільших нафтових компаній Росії “ЮКОС”, був заарештований 25 жовтня 2003 року за підозрою в шахрайстві у великих розмірах, розтраті, спричиненні майнового збитку власникам шляхом обману або зловживання довірою, ухилення від сплати податків та ін.

У 2005 році був засуджений до 8 років ув’язнення за податкові злочини, а наприкінці 2010-го — на 13,5 років за “розкрадання нафти у дочірніх компаній ЮКОСу” та “відмивання коштів на суму близько 30 мільярдів доларів”.

Судові процеси над Ходорковським та його колегою Платоном Лебедєвим викликали в світі хвилю протестів як політично замовлені та юридично безґрунтовні.
За класифікацією організації “Міжнародна амністія” Ходорковський визнаний в’язнем сумління.

20 грудня 2013 року його був несподівано помилуваний президентом Росії Володимиром Путіним і виїхав до Німеччини, а згодом – до Великої Британії.

9 березня 2014 року Ходорковський приїхав до Києва і виступив зі сцени на Майдані, де заявив, що в України та Росії – єдиний спільний європейський шлях розвитку і жорстко розкритикував владу Януковича.

У жовтні того ж року, відповідаючи на питання, чи поверне він Крим Україні, Ходорковський заявив, що це зможе зробити лише “черговий диктатор”. Тоді як він хотів би бачити в Росії “демократичну систему”, за якої “повернення Криму Україні неможливе“.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна