Новим головою ПАРЄ став прибічник “діалогу” із забаненою Росією

 

Новим головою Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) обрано іспанця Педро Аграмунта, прибічника діалогу з Росією.
Водночас делегація Держдуми РФ не братиме участі в роботі ПАРЄ майде до кінця цього року.

“У ПАРЄ аншлаг, зал повний. Обрали нового голову Асамблеї – представника Європейської народної партії (ЕРР), іспанця Педро Аграмунта. Спасибі попередній головуючій пані Анн Брассьор”, – повідомила у “Фейсбуці” народний депутат України від БПП, уповноважений президента України з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

“Яка позиція пана Аграмунта щодо дій РФ? Непросте питання. З одного боку, він публічно критикує Росію за її агресивну політику. З іншого – належить до тих членів ЕРР, які виступають “за діалог”, і очевидно й передбачувано, що на президентському посту буде посилювати і відстоювати цю позицію. Ми, наша делегація, відзначаємо, що діалог – це завжди двостороння робота, а не шантаж всього світу”, – вважає Геращенко.

Читайте також:
Геращенко – про початок важливого дня в ПАРЄ

За її словами, “Аграмонт перерахував чотири ключові європейські виклики (і з цим важко не погодитися): загроза тероризму, міграційна криза, зростання популізму та відкриті конфлікти на нашому континенті.
Він дуже обнадійливо – окремо – згадав Україну і заявив, що сепаратисти за підтримки РФ тримають в окупації частину країни, що від конфлікту загинули 9 тисяч людей”.

“Це дуже добре, що Україна прозвучала в першому виступі, – зазначає депутатка від БПП. – Правда, не пролунав Крим, але наша делегація не дасть цю тему забути. Також він згадав, що звільнення Надії Савченко є одним з наших пріоритетів”.

Сесія ПАРЄ, що відкрилася в Страсбурзі сьогодні, триватиме до 29 січня.

Санкції проти Росії

Раніше повідомлялося, що делегація РФ в ПАРЄ не братиме участь в роботі Асамблеї протягом 2016 року. “за власним бажанням”.
Перед тим, 28 січня 2015, ПАРЄ, зважаючи на російську агресію проти України, позбавила Росію права голосу, однак не анулювала її повноваження.

Водночас сьогодні стало відомо: керівний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (бюро асамблеї) погодив позицію тепер уже колишнього президента ПАРЄ Анн Брассер про те, що делегація РФ не матиме права брати участь у роботі Асамблеї до обрання нового складу російського парламенту.
Про це заявила Анн Брассер на прес-конференції в Страсбурзі після засідання бюро.

Брассер підтвердила, що юридична позиція, яку вона надіслала у Москву тиждень тому, залишається чинною: “Вони (росіяни) не зможуть сформувати свою делегацію протягом року, крім як після нових виборів”.

Вибори у РФ відбудуться в середині вересня 2016 року.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна