На виборах президента Португалії переміг професор-консерватор

На виборах президента Португалії, що відбулися минулої неділі, 24 січня, перемогу здобув консерватор Марсело Ребело де Соуза. За результатами підрахунку майже всіх бюлетенів, 67-річний професор права де Соуза забезпечив собі перемогу вже в першому турі, здобувши близько 52% голосів виборців, повідомляє “Німецька хвиля”.

Перемога незалежного кандидата де Соузи, якого підтримали Соціал-демократична партія та Народна партія Португалії, не стала несподіванкою для оглядачів. Які пояснюють його популярність у народі значною мірою тим, що, починаючи з першої половини 2000-х років, він часто виступав як політичний експерт на телебаченні.

Найближчий переслідувач переможця, незалежний лівий кандидат Антоніо Сампайо да Новоа, здобув менше 23% голосів.

Третє місце (10,1% голосів) неочікувано посів висуванець лівого блоку Маріс Матіас. А Марія де Белем, якій пророкували третій результат, виявилася лише четвертою з показником 4,2%.

“Я хочу відновити національну єдність, поки наша країна виходить із глибокої економічної та соціальної кризи”, – заявив Марсело Ребело де Соуза.

Раніше він обіцяв, що в разі перемоги зробить усе можливе, щоб забезпечити стабільність уряду. Після парламентських виборів, що відбулися в жовтні 2015 року, в країні править соціалістичний уряд меншості.

Посада президента в Португалії є переважно представницькою, але глава держави має право вето, а також повноваження розпускати парламент у випадку кризи та оголошувати нові вибори.

Нинішній президент Анібал Каваку Сілва, який обіймав цей пост два терміни поспіль із 2006 року, привітав де Соузу з перемогою й побажав йому успіхів у реформах.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна