Опозиція в Кишиневі створила Комітет нацпорятунку й перекрила в’їзд до міста

 

Учасники великого опозиційного мітингу в Кишиневі 24 січня після завершення акції рушили колоною по місту і на деякий час заблокували один із в’їздів до столиці Молдови.
Про це повідомляє Newsmaker.md.

Мітинг на центральній площі було скликано трьома партіями – як лівими, так і проєвропейськими, що об’єдналися в протесті проти нового уряду Молдови: “Громадянською платформою “Гідність і справедливість”, Партією соціалістів та “Нашою партією”. Лідери опозиції закликали людей виходити на марш тільки з прапорами Молдови, без партійної символіки.
Опозиція вважає нелегітимним уряд Павла Філіпа, призначений у середу, і наполягає на дострокових парламентських виборах.

Лідер соціалістів Ігор Додон заявив: “Якщо протягом трьох днів представники влади не почнуть відмовлятися від своїх посад, ми почнемо перекривати інші траси”.
На питання, чи був протестний марш скоординований із поліцією, Додон сказав, що “це – спонтанна акція, але ми їх попереджали”.

 

На мітингу було вирішено створити Комітет національного порятунку.
Як повідомляє Newsmaker.md, лідери опозиції зі сцени зачитали резолюцію з вимогами до влади.

Протестувальники вимагають розпустити парламент і провести дострокові вибори не пізніше квітня, відправити у відставку голів нацбанку, генпрокуратури, ЦВК, МВС і ще кількох високопосадовців.
Також серед вимог – звільнення політв’язнів та реєстрація партії “Громадянська платформа “Гідність і правда”.

Як повідомлялаНовинарня“, в минулу середу парламент Молдови підтримав кандидатуру Павла Філіпа на посаду прем’єр-міністра. Також було затверджено склад нового уряду.
Парламент не став заслуховувати програму діяльності уряду і прийняв рішення про затвердження уряду без обговорення.

Під парламентом у цей час проходив мітинг проти обрання Філіпа прем’єром, який закінчився штурмом і захопленням частини будівлі законодавчого зібрання. Протести продовжилися і в наступні дні.

Акції протесту відбуваються під гаслом “Ні уряду олігархів!”, адже Павла Філіпа вважають вважають підконтрольного олігарху Володимиру Плахотнюку, депутату від правлячої Демократичної партії. Перед тим не пройшла спроба зробити главою уряду самого Плахотнюка.

Спікер парламенту Андріан Канду заявив, що причин для дострокових виборів у країні немає.

А головний переможений у Молдові відомий уже зараз, пише журналіст видання “Європейська правда” за результатами відрядження до Кишинева. Це – Європейський Союз.

Попри очікування демонстрантів, в ЄС визнали легітимними вибори нового прем’єра Молдови і не підтримують перевибори.

Навіть у найскладніші моменти на київському Майдані не було такого розчарування в позиції ЄС і США, як зараз у Кишиневі, зазначає журналіст Юрій Панченко.

“Чому ви вважаєте, що Євросоюз не зрадить Україну, якщо він щойно зрадив Молдову?” – неодноразово запитували у кореспондента”Європравди” протестувальники.

“ЄС говорив про демократію, але закрив очі на всі порушення. Він говорив про боротьбу з корупцією, але підтримав корупціонерів. Що ж це, як не зрада?” – з такою думкою, схоже, солідарні в Кишиневі майже всі.

Позиція Брюсселя, який закриває очі на зловживання уряду і на зовсім не ідеальні парламентські вибори 2014 року, схоже, таки зіграла злий жарт. Замість арбітра, який мав допомогти демократії, для багатьох він став посіпакою корупціонерів.

Причина такої політики ЄС вкрай проста – в умовах розчарування суспільства у нинішній “європейській” коаліції і незрілості нових проєвропейських сил, шанси лівих, орієнтованих на Росію, видаються як ніколи високими.

Однак, прагнучи не допустити приходу проросійських сил, Євросоюз такою політикою може домогтися зворотного результату. Розчарування в ЄС лише посилює шанси прихильників РФ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна