Колишній концтабір у Чорногорії перетворять на 5-зірковий готель

 

Після Другої світової війни у багатьох колишніх концентраційних таборах було створено меморіали пам’яті жертв нацистського режиму. Але перетворити застінки, де катували й знищували людей, на люксовий курорт – до такого, здається, досі не додумався ніхто, принаймні на території Європи.

Тож чорногорський острів Мамула в Адріатичному морі стане першим прикладом такого перетворення, повідомляє “Смак подорожника” з посиланням на CNN.

Фортеця на острові Мамула

Під час Другої світової італійські фашисти, окупувавши Чорногорію, влаштували у фортеці на цьому скелястому клаптику суші (всього 200 метрів у діаметрі) концтабір.

1959 року в Югославії про цю в’язницю було знято художній фільм “Табір Мамула”.

Порівняно з такими трагічними місцями, як Аушвіц чи Майданек, на Мамулі загинуло значно менше людей. Загалом через цей концтабір пройшло близько 2300 в’язнів, з яких більше 130 були страчені або замучені до смерті.
Але від цього ідея перетворення катівні на 5-зірковий готель менш моторошною не стає.

Всередині фортеці на острові Мамула

До середини ХІХ сторіччя острів у Которській затоці між Чорногорією та Хорватією носив назву Ластавіца (Ластівка). Перейменували його після того, як 1853 року за наказом генерала Австро-Угорщини Лазаря Мамули на Ластавіці була збудована оборонна фортеця для захисту від нападів з моря.
Втім, на морських картах крихітний острівець і досі позначено старою назвою.

Потрапити на острів можна лише з його північного боку, де на пляжі Жаніц є пристань для катерів. Інші береги повністю неприступні.

Раніше серед туристів були популярними морські поїздки на незаселену Ластовіцу, де можна було поблукати добре збереженою фортецею, оточеною заростями кущів.

Але рік тому, в лютому 2015 року, Чорногорія здала острів в оренду на 49 років єгипетсько-швейцарській компанії “Ораском”. Яка планує збудувати на Мамулі розкішнийп’ятизірковий готель на 23 номери, з кількома басейнами та ресторанами, СПА-комплексом, танцмайданчиком і причалом для яхт.

Такий вигляд острів має зараз:

Такий вигляд острів має зараз

“Перед нами стояв вибір: залишити цю пам’ятку потроху розвалюватися під впливом погодних умов або знайти інвестора, який її підрихтує і зробить доступною для відвідувачів”, – зазначив в інтерв’ю агенції  AFP голова національного управління туристичного розвитку Чорногорії Олівера Бражович.

А це – проект майбутнього курорту класу “люкс”:

А це - проект майбутнього курорту класу "люкс"

Чорногорський уряд розраховує отримати вже за перші 15 років оренди острова 7,5 мільйона євро.
Загалом компанія “Ораском” інвестує в проект 15 мільйонів євро.
Пам’ять загиблих у концтаборі Мамула також обіцяють вшанувати, створивши при готельному комплексі спеціальну музейну кімнату.

Але родичі колишніх в’язнів Мамули все одно вкрай обурені. “Збудувати розкішний готель, присвячений розвагам, там, де стільки людей страждали й гинули, – це просто кричущий приклад невігластва й неповаги до історії“, – вважає Олівера Доклестич, чиї батько, дядько та дід були ув’язнені в концтаборі Мамула.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.